Lägret här på Mossbylund erbjuder CrossNature, Löpning och Yoga. Vi startade dagen inomhus med yoga för att sedan ta övriga pass utomhus. Vädret är ljuvligt och idag var det vindstilla (det hör inte till vanligheten i Skåne).

Pass 1 -Yoga (1h)

Yoga för stela kroppar. Foto: privat

Yoga för stela kroppar. Foto: privat

Maud här från Mossbylund höll ett timmeslångt pass där vi väckte kropparna, sträckte ut oss och öppnade upp bröstkorg och höfter. Något stela var vi hela bunten från igår, men inte direkt tuff träningsvärk. Maud var lugn och fokuserad, jag koncentrerade mig hårt eftersom jag inte är varken vig eller smidig – men när hon utbrister att ”nu är taket förolämpat” visste jag att jag hade stått i hundens position rätt, vi skulle nämligen ”moona” taket…

Pass 2 – Backteknik med intervaller (1h)

En färggrann klick löpare upp och ner i en "backe". Foto: privat

En färggrann klick löpare upp och ner i en ”backe”. Foto: privat

Det är inte lätt att hitta backar på Österlen. Jag sprang runt som en tätting igår och fann bara ett motlut som fick tjänstgöra dagens backe. Fick senare reda på att om man springer in till Abbekås finns där en backe som har ett namn. Kjells Backe. Då förstår ni hur få backar det finns.

Efter genomgång av teknik, lite löpskolning och uppvärmning fick gruppen springa backintervaller i 10 minuter. Först skulle tekniken sitta, sedan lades det på fart. I takt med att mjölksyran ökar och tröttheten kommer blir det lättare för mig att se svagheter eller fel teknik hos löparen. Det här gänget visade sig grymma. De fick förstås lära sig att springa snabbt utför också!

Pass 3 – CrossNature (1h)

Situps med box. Foto: privat

Situps med box. Foto: privat

34 taggade, starka och kaxiga tjejer och killar stod och väntade redo att köra styrka. Lika många stapplade tillbaka efter en timmes genomkörare av kroppen. Att träna med sin egen kroppsvikt, eller med hjälp av andras, utomhus ger så mycket mer än att sitta i en maskin på gymet. Du får koppla in bål när du parerar och gör övningar utomhus och små muskler i fötter när du springer på gräs. Benen fick smaka på både grodhopp, sumosquats, skidhopp och jägarvila. Axlarna kämpade i många övningar såsom planka, i rygglyften, boxning rakt upp i luften. Magen aktiverades under hela passet och fick sig en fokusering i situps med box och saxsitups. Rygglyften doftade gräs och viljan brann.

 

Pass 4 – löpning (1h)

Trädet blev vårt rundningsmärke. Foto: privat

Trädet blev vårt rundningsmärke. Foto: privat

Efter CrossNature och lite mellanmål bjöds det på frivillig löpning i lugn fart i en timme. 12 av deltagarna nappade och vi sprang längs med havet från Mossbylund mot Ystad. Vi pratade om allt mellan himmel och jord och löparna hade tid att ställa frågor om energi, träning och vikt. Stundom sprang vi tysta för att ta in ljudet från havet och njuta av friheten. Jag lärde ut mina viktigaste små knep – om du springer i grupp och ska vända tvärt tillbaka (gäller även när du springer själv förstås) så är det viktigt att hitta ett rundningsmärke. Vi hittade ett träd som såg stort och ståtligt ut och hade flyttat sig lite närmare gångvägen. 30 minuter åt ena hållet och 30 minuter tillbaka.

 

Nu är denna träningsdag till ända och vi väntar på 3-rättersmiddag och föreläsning av ultralöperskan och grundaren till Simris Alg – Fredrika Gulsot.