En av de tekniska, snällare underlagen. Foto: privat

En av de tekniska, snällare underlagen. Foto: privat

Förra sommaren åkte jag till Frankrike och sprang i fem bergsmassiv med Bonjour Trail för att kolla in hur terrängen och underlaget var inför denna sommars utmaning. Nu var det i och för sig bergsmassiv i södra Frankrike och inte i Pyrenéerna, men jag tänker att det kan vara rätt lika, eller åtminstone mer likt än Hammarbybacken, Jämtlandstriangeln och Romelåsen.

När jag springer långt brukar jag ha Hoka One One, men anade att de skulle vara för klumpiga i bergsterräng. Hela veckan körde jag med Salomon Fellraiser. Jag var supernöjd med hur de höll måttet. Inte ont i fötterna, bra skydd framme vid tårna och runt foten så att man inte tjongar i stenar för hårt och får bultande blånaglar i onödan. Jag upplevde greppet väldigt bra, men nu var det strålande sol hela veckan.

Nya snygga blå Salomon Fellraiser. Foto: privat

Nya snygga blå Salomon Fellraiser. Foto: privat

När jag använt Fellraiser på Sörmlandsleden har de hållt måttet för långa turer med skön dämpning, däremot har de inte greppat lika bra på hala berg och spång som mina Innov8 X-talon (som i och för sig är odämpade). Nu i dagarna har jag fått en uppdaterad sko från Salomon Fellraiser där det ska vara ny gummiblandning i sulan. Jag är inte ledsen för att solen sken i Skåne i helgen men det gav bara finlöpning i sanden med skorna så jag kunde inte testa huruvida gummit är greppvänligare – men det återkommer jag till så fort det regnar! Passform och färg är i alla fall helt i min smak. Det fiffiga är den lilla fickan i plösen där man stuvar in skosnöret och snörlåset så att man inte fastnar i rötter och utstickande kvistar när man springer i skogen. Gillar sånna detaljer.

Välanvända Fellraiser i dammiga Franska alper. Foto: privat

Välanvända Fellraiser i dammiga Franska alper. Foto: privat

Har du inte bokat semestern så kan jag varmt rekommendera någon vecka löpandes i Franska Alperna med Viktor & Co – Läs mer här.