Del 1: Hållning

Nu är det dags att jag delar med mig lite löptekninktips. Jag erbjuder en serie om fem inlägg med följande innehåll:

Del 1: Hållning, 2: Andning, 3: Fotisättning, 4: Backteknik uppför och del 5: Backteknik utför.

Hållning – fokus framåt

Sträck på dig när du springer. Se till att du får en stolt hållning så att du kan andas och röra dig smidigt. Du kan kolla in dig själv när du passerar ett skyltfönster, eller be någon filma dig när du kutar. Ett eget snabbkollstrick är att tänka på att ha öronen rakt över axlarna, då hamnar du automatiskt i “rätt läge”. Brösta upp dig och var stolt.

Marathon_Mia_Run_140901_0065

För att maximera din löpning och effektivisera ditt steg bör du rikta ditt fokus framåt. Se till att fötter och tår pekar framåt, likaså knäna. Denna rörelse framåt ska även följas av armarna. De ska pendla parallellt längs med sidorna. Många löpare kör lite boxningsstil och pendlar med armarna i sidled framför sig vilket tar onödig energi åt fel håll. Det är inte hit-och-dit du springer – du ska framåt. Ett trick är att göra “tummen upp” – då pendlar armarna rätt.

Tre Take Aways om Hållning

1. Se till att öronen är i linje ovanför axlarna

2. Vinkla upp tummarna så pendlar armarna rätt

3. Kolla av då och då att tårna/fötterna peker framåt när du springer.

Testa detta nästa gång du går ut och springer.

***************************************************

Del 2: Andning

Andningen är vår bästa motor när vi tränar och springer. När vi andas in syresätter vi våra celler (och muskler). Vid ansträngning andas vi mer och våra lungor har en kapacitet att reglera in och uttag blixtsnabbt. För att hjälpa andningen på traven är det viktigt att springa med rak hållning, tänk dig att du har en syreslang genom kroppen som inte får vikas. Se till att öppna upp bröstkorgen genom att slappna av i axlar och skjuta dem lite bakåt. Brösta upp dig.

Marathon_Mia_Run_140901_0254