Virtual Jungle ultra - etapp 3

M.A.R.A.T.O.N – 42 km löd den tredje distansen. Tisdag och utbildning från 10. Skulle inte greja att ta en mara efter jobbet, för jag skulle ha så mycket adrenalin och endorfiner i kroppen så att jag inte skulle kunna sova på kvällen.

Ställa larmet på 05:00

Bara att ta tag i de ljusa, lugna timmarna. Jag hade förberett allt kvällen innan och smög ut i köket och drack en extrapimpad proteinsmoothie. I löparryggan lade jag en dubbelmacka med ost, gel och två flaskor Perpetuem.

Virtual Jungle ultra - etapp 3

Jag hade en plan att springa runt Djurgården, Södermalm och sedan samla resten på Kungsholmen.

Morgonen var strålande och Djurgårdsbrunnskanalen låg blank. För att få lite hard-core djungelkänsla tog jag mig igenom de lummiga skogarna.

Virtual Jungle ultra - etapp 3

I öronen lyssnade jag på boken ”Grace” av Anthony Doerr, så under långa perioder tänkte jag inte ens på att jag sprang. Efter ca 15 km gick jag och åt min frukostsmörgås eftersom jag var hungrig. Kort därefter behövde jag en toalett. Jag sprang in och kollade på trädgårdscaféer vid Waldemarsudde, byggbaracker utanför Gröna Lund, baksidor av restauranger och muséer, men bara stängda toaletter och ingenting öppet. Precis innan Djurgårdsbron stod en man och tog emot en leverans till en restaurang- han var vänlig och lät mig låna toaletten.

Lyx! Med nytvättade händer med doft av tvål, och avblaskat ansikte hade jag tillryggalagt 22 km. Bara 20 kvar! Även om jag tog det riktigt lugnt, kändes kroppen stark. Eller kanske just tack vare det.

Jag joggade mot Slussen och sprang på en kompis jag inte träffat på länge, som jag hann byta några ord med. Sedan var det den långa vägen långs med Finlandsfärjorna – där dök jag in i bokens värld och ”vaknade upp” i Tantolunden.

Varmt och somrigt – nästan som i en djungel

Virtual Jungle ultra - etapp 3

Jag har aldrig varit i en djungel, bara sprungit lopp i öknen. Nu hade det börjat bli riktigt varmt och jag hade inget mer att dricka. Jag kan tänka mig att det är lite fuktigare i en riktig djungel, men jag låtsades ändå att vara i en och att nästa checkpoint låg 3 km längre fram. Jag kämpade mig längs med Söder Mälarstrand och fann min checkpoint i form av en Pressbyrå i Gamla stans tunnelbana.

Virtual Jungle ultra - etapp 3

När törsten var släckt var det dags att samla ihop ytterligare 7 km. Tiden började bli knapp för min online utbildning skulle starta 10:00. Jag hade nog tagit det lite för lugnt några delar.

Jobba de sista två kilometrarna på en mara?

Jag kom till Rålambshovsparken när videokonferensen drog igång och jag hade 1980 meter kvar till maratondistansen. Det fina med det digitala är ju att det funkar mobilt! Jag loggade in och hörde kollegor presentera agenda och starta den första delen.

Jag hängde med bra, och väl hemma hade jag bara missat lite grand. Däremot fick duschen vänta ytterligare 45 minuter till första rasten.

Virtual Jungle ultra - etapp 3

Summa summarum

Ja, det går att springa en mara före jobbet. Bara man förbereder sig med energi och tar det lugnt.

Målet

Mitt mål var att springa/jogga/gå/samla den fulla distansen de första tre etapperna, och därefter känna efter hur knät, orken och kroppen mår. Den fjärde etappen mäter 35 km och det snyter man ju inte i näven efter en mara…