Under påsken tillbringade jag 2 löpturer på Sörmlandsleden, en tur vid Läggesta/Strängnäs och den andra utanför Trosa/Nynäs Slott. När man tar sig en bit utanför stan på Sörmlandsleden blir den genast lite tuffare då det inte slits lika mycket från människor. Terrängen är mer teknisk, det finns mycket bergsknallar, rötter, stenrösen och obanad terräng att ta sig fram på. Inte direkt nedtrampade stigar och inte så många vägar att springa på nära bostadsområden. Du är rätt ute i skogen med många branta upp- och nedförslutningar. Jag fick möjligheten att testa Salomons Fellraiser på mina turer.

Jag utsatte skorna för olika underlag. Foto: privat

Jag utsatte skorna för olika underlag. Foto: privat

Båda dagarna bjöd på uppehåll men varierat underlag. Jag sprang på torra stigar, blöt sankmark, leriga traktorspår/hästspår, våta hala klippor, torra klippor, ett gytter av rötter, stenbumlingar och stigningar rejält både upp och ned. Skorna fick testa allt utom snö och is.

Salomon S Lab Fellraiser 2

Passform: En lite bredare sko med gott om hårt material längst fram uppepå som skyddar tårna och hindrar att skon går sönder mot rötter och stenar. För mig som just nu saknar tånaglar var det ett perfekt skydd.

Utseende: Just denna är färgglad och matchade min nya transportlöpningsryggsäck (kommer eget inlägg om den). Jag gillar ju färger och tycker att den var helt ok.

Känsla: En mellandämpad neutral sko, där det var lätt att känna underlaget. Kändes säker i leran. Trygg och uppbyggd/stabil i skodelen.

Greppvänlighet: Jag halkade till 2-3 gånger på hala klippor i början, men fick bukt med detta genom att tänka på tekniken och sätta i foten rakt under höften – då var greppet riktigt bra. Andra dagen halkade jag ingenting. I leran var det inga problem att bara springa igenom, bra grepp där.

Vikt: 240 gram

Funktion: Den torkade snabbt efter de våta partierna och det kändes verkligen som rätt sko i rough, obanad terräng. Snörningen är superbra på Salomon och det finns en liten ficka på plösen som du samlar ihop skosnöre och snörlås så att du slipper fastna i grenar och snår.

MarathonMias betyg: 4 (5).

Rätt igenom lera och väta. Skorna var rätt skitiga efter passet. Foto: privat

Rätt igenom lera och väta. Skorna var rätt skitiga efter passet. Foto: privat

De kändes stabila och robusta men för den delen inte så tunga. Den är verkligen byggd för rough och tuff terräng. Jag hittade lite mer fakta här om du är intresserad.

De andra tre jag sprang med körde allihop Innov8. De var greppvänliga på klipporna oavsett om det var halt eller torrt, lutade rejält eller var flackt. Den tryggheten hade jag inte under mina första skutt över hala stenpartier i början.

Två körde odämpade Innov8 och jag körde Salomon. Foto: privat

Två körde odämpade Innov8 och jag körde Salomon. Foto: privat