Igår trillade jag över en facebookstatus som jag nappade på. Det var min träningsvän Nina som lade upp en utmaning som företaget hon jobbar på har. Jag bad henne göra ett gästblogginlägg och vips – här är det! Det är långt men värt at läsa, otroligt bra utmaning till arbetsplatsen!

 

Inlägget jag fastnade för! Foto: privat

Inlägget jag fastnade för! Foto: privat

Gästbloggare: Nina Holmberg

Mia har fått höra att vi har en motionstävling och ett springlopp på jobbet och ville höra mer om det och frågade därför om jag kunde skriva några rader om vårt upplägg för att det eventuellt kan inspirera andra. Så här kommer det…

Vi är ungefär 350 anställda på mitt företag och jag sitter som ordförande i vår interna idrottsklubb. Vi ordnar lite allt möjligt men en av de större arangemangen är en årlig motionstävling där de anställda samlar ihop poäng baserat på motionerad minut och ansträngningsnivå. Man får 1 motionspoäng för varje minut av lågintensiv träning t ex promenad och 2 poäng för medel/högintensivträning t ex löpning. Men det måste vara minst 30 minuters sammanhängande motion. Detta registreras i en egenutvecklad applikation som vår IT-avdelning har hjälpt till att ta fram. Applikationen ligger live på vårt intranät och alla kan hela tiden se hur man ligger till på individnivå och lagnivå.

Tävlingen pågår under 2 månader och avslutas med ett gemensamt lopp som är 2,6 km långt. Man tävlar dels på individnivå om högst antal poäng. Men man tävlar också lagvis baserat på vilken enhet man jobbar på och då är det genomsnittligt antal motionspoäng som räknas. Dessutom finns det en aktivitetspremie till alla som har motionerat minst ett 30 minuters pass vid 16 tillfällen under dessa 2 månader samt deltar i vårt interna lopp. Exempel på priser vi har haft i dessa tävlingar är t ex en träningsbok till top 10 enskilda individer, gemensam prova-på ”Nordic Military Training” med efterföljande middag till vinnande laget och en träningsväska med företagets logotyp som aktivitetspremie.

För att locka så många som möjligt till loppet har man där chansen att samla ihop ganska många extra poäng.

  • Deltagande i loppet premieras med 300 poäng (motsvarar 5 timmars lågintensiv träning).
  • Lyckas man dessutom ta sig runt banan som är 2,6 km på en tid lägre än 20 minuter (motsvarar väldigt lugnt joggingtempo) premieras man med ytterligare 300 poäng.
  • Dessutom får man 50 extra poäng för varje chef som man springer eller går om i loppet. (Cheferna startar 30 sekunder före alla andra.)

 

Tisdagen den 14 oktober hade vi vårt traditionsenliga Höstlopp. Starten gick 16:30 och banan var 2,6 km lång. Det var 69 deltagare varav 38 stycken joggade/sprang runt banan på under 20 minuter. Tyvärr var vi pga. ombyggnation tvungna att lägga bansträckningen så att deltagarna var tvungna att ta sig över vägen vid ett ställe där det fanns trafikljus. Inte helt lyckat för de som ville tävla.

Nedan kommer lite reflektioner från några av de som deltog:

Dam (delad tredjeplats bland damerna, tid 00:11:10): Loppet var sjukt jobbigt. Jag är ovan att springa den sträckan. Det låter så enkelt för att det är kort, men det är långt för att vara kort och man måste ändå springa väldigt fort. Det kändes som att flertalet deltagare var taggade och jag sprang om en chef. Det hade varit kul att springa om någon i ledningsgruppen. I vanliga fall tränar jag löpning och funktionell styrketräning och spelar lite golf.

Dam (deltagare, tid 00:15:27): Jag tycker att det var roligt men skitjobbigt. Kul att det var så många deltagare. Jag tycker det är tråkigt att springa i stadsmiljö och blir snabbt uttråkad. Om jag ska springa så föredrar jag terränglöpning, för då hinner man inte tänka lika mycket på att det är jobbigt. Eftersom jag har Nina som chef så kommer jag inte undan sådana här utmaningar och för två helger sedan så sprang jag tjurruset med henne. Det kan jag rekommendera till alla. Det är inte ofta man får chansen att kasta lera på sin chef, men det fick jag! I vanliga fall tränar jag gymnastik och styrketräning.

Herre (chef, tid 00:11:13): Jag var en av dem som fick en reflexväst på mig och skulle jagas hela loppet. Det var en ganska tapper skara med chefer och jag tycker fler borde ställa upp och bjuda på sig själva. Jag tycker att loppet borde vara längre. 2,6 km är en jobbig distans. Det är så kort att man måste hålla hög fart hela tiden. Det var spännande att bli jagad och jag blev nog lite mer peppad på att springa på snabbare då. I vanliga fall tränar jag löpning, simmar, cyklar, åker rullskidor och paddlar. Jag gjorde klassikern för ca 2 år sedan.

Herre (chef, tid 00:10:09): Det var ett ganska toppat chefslag som ställde upp. Det kändes ok att bli jagad och jag förstod att jag skulle bli omsprungen av i alla fall några löpare. Jag släppte dock bara förbi 2 stycken. Det dumma var övergångsstället vi var tvungna att ta oss över. När jag kom fram dit så stod ”Herre placering 2 i loppet” och väntade på grön gubbe. Jag tog honom i armen och sprang över vägen, så jag tycker att jag bidrog till att han kom tvåa till slut. Det var spännande att få leda halv loppet tills de andra kom ikapp. Men det hade varit roligare att få leda sista halvan av loppet. På min avdelning var det 8 av 9 som var med och sprang. Det tycker jag är bra. Dock hade det varit tungt om någon av de på min avdelning hade kommit ikapp mig i loppet! I vanliga fall tränar jag löpning, innebandy, styrketräning, längdskidor och så cyklar jag till och från jobbet.

Herre (vinnare bland herrarna, tid 00:09:13): Jag tycker lite synd om ”Herre placering 2 i loppet” som fick stanna vid trafikljuset. Jag tycker inte att det var särskilt jobbigt eftersom det var så kort och över ganska snabbt. Det kunde ha varit fler chefer som var med, men de kanske var för rädda för att ställa upp? I vanliga fall tränar jag skogslöpning och gärna i Ursvik på lunchen.

Herre (deltagare, tid 00:19:16): Det var jobbigt och dessutom hade jag grym träningsvärk i benen efter tidigare styrketräning. Jag joggade och gick om vartannat och klarade mitt mål på att ta mig runt på under 20 minuter. Dessutom gick det snabbare än förra året. Loppet är ett jättetrevligt återkommande evenemang och det är kul om fler ställer upp så vi kan ha trevligt ihop. I vanliga fall tränar jag styrketräning och tycker att pingis är kul.

 

Sammanfattningsvis så tycker jag det är kul att inspirera andra till att röra på sig och man kan även på företagsnivå göra ganska mycket med hyfsat lite pengar. Till nästa år ska jag försöka få fler chefer att bjuda på sig själva genom att ställa upp och förhoppningsvis även några från ledningsgruppen. Det märks väldigt tydligt i vår motionstävling att de chefer som själva är intresserade av motion också är de som har flest deltagare från sin avdelning med i dessa sammanhang.