Plötsligt var en dags utbildning över. Med nyvunnen kunskap hade vi lite tid på oss att byta om innan det var dags för ett pass med Marknadsdirektören PT’n. Och eftersom han är just Marknadsdirektör och vi alla arbetar för honom i organisationen så ville vi nog visa oss starka. Han lovade ett ”lätt” pass. Jojo. Lita aldrig på en Skotte som kan flytande tyska. Just sayin…

Brendan med ett fint flin på parkeringen bakom kontoret. Foto: privat

Brendan med ett fint flin på parkeringen bakom kontoret. Foto: privat

Tänk vad mycket pina man kan genomlida på grund av 10 färgade små koner. Jag som är så totalt fokuserad på det jag gör just för tillfället, ett drag jag fått från Nordic Military Training – där du aldrig vet vad nästa övning kommer att bli, utan ger järnet i alla övningar. Eller ibland mesar för att spara på krutet. Det senare ger inget lyckorus.

Sträckan som de två raderna konor utgjorde var väl ungefär 35-40 meter (observera att jag har jordens sämsta distansuppfattning, vilket är bra i ultrasammanhang…). I en liten högtalare med förvånansvärt bra ljud satte Brendan igång peppande musik, och rökarna i andra änden av huset kikade nyfiket fram. Vi var taggade och jag trodde vi skulle få en enkel timme eftersom några i teamet inte har någon träningsvana. Han kallade passet för FitZone och jag tänkte att det blir lugnt som Pilates.

Ett taggat gäng innan passet. Foto: privat

Ett taggat gäng innan passet. Foto: privat

Efter att ha sprungit runt en stund som uppvärmning delades vi in i två led vid raden av färggranna koner. Jag stod bakom Linnéa som är gammal elitlöpare på 400 och 800 meter. Snabb, smidig och oerhört tekniskt begåvad i övningarna som kom. Själv kände jag mig som ett kylskåp. Hon såg ut som Kallur under uppvärmning i de fina löpskoleövningar som sedan drog igång.

Första delen – 20 minuter lågintensivt med fokus på styrka

  • 3 vändor med tekniskt korrekta utfallssteg. Här jobbar lårmuskler och rumpmuskler hårt. Brendan kollade in vår teknik, och som löpare känns det rätt fort i låren. När vi kutar använder vi kanske 30% av muskeln, vid utfallssteg betydligt mer.
  • 3 vändor med sprint där du sätter i framfoten framför dig (tappat namnet på löpskoleövningen) och drar dig fram med muskelstyrka
  • 3 vändor med löpskolekick i baken med raka höfter (ingen Zumbadans här inte!). Jag var bakom Linnéa som snärtade till sina vältränade skinkor med hälen varenda steg. Själv kändes det som vaderna tog emot….
  • Höga knän i några vändor… Här gällde det att se så stark och bra ut som möjligt och jag apade efter Linnéa för att se proffsig ut. Inget fusk, bara låta svetten börja rinna.
  • 3 vändor benböj med rotation ett halvt varv för att ta oss fram mellan konerna. Jag körde mittemot Brendan som kollade teknik in i minsta detalj, så varenda övning kändes tusenfalt. Jag klarade mig utan korrigering.
  • Sedan följde en rad övningar med indianhopp, skridskohopp från sida till sida (där du skulle vänta 5 sek per ben som du står ensamt på) – stark och explosiv, samt några till som jag inte minns nu.

Andra delen av passet – 18 minuter högintensivt

Här valde Brendan ut 4 låtar som vi skulle träna i takt till. 16 takter per övning som hela tiden accelererade i intensitet.

  • 16 takter jumping jacks med ben, 16 takter jumping jacks med ben och armar, 16 takter hoppande jumping jacks med armar och ben, där du i luften ska se ut som ett kryss. 16 takter i taget, håll ut hela låten som var 3,5 minuter lång. Superjobbigt
  • Nästa låt bjöd på skridskoövningar, kanske för vi hade vår långa Holländska Brita med oss? De först 16 takterna står du bredbent och böjer dig och toucher vänster fot med höger hand och vice versa. De nästa takterna gör du detta genom att hoppa från ben till ben och avslutningsvis samma övning fast högre och jobbigare. Puh. Half way through skriker gänget som nu gått från att vara 8 utövare till 6 personer.
  • Lite aerobicsliknande övning fick vara förebild för den tredje låten där vi körde armbåge-diagonalt-till-knä ståendes, hoppandes och med benböj emellan som den högsta intensiteten sist. Varva, kör på, ignorera att det stänker svett från den guppande hästsvansen.
  • Nu tyckte Brendan att vaderna var uppvärmda och att det var dags för en avslutande avbrännare. Jämfotasteg fram och tillbaka, sedan runt som en klocka för att avslutas med att du hoppar rätt upp i luften och rullar ihop dig till en boll (Spänstigt!) och vevar armarna ett varv under dig… Måste nog ses live. Sjukt jobbigt.

Det blev lite bortfall i utförandet. En blev yr och fick lägga sig, en tappade totalt balansen och satte sig efter halva passet, tre stycken hoppade över alla intensiva delar och gick på den första övningen istället för att accelerera. Med uppvärmning, pass, magövningar och stretch fick vi ihop 55 minuter tuff träning för hela kroppen. Vi var totalt slut allihop och tjejerna hade svårt att gå vackert från restaurangen på kvällen sen. Men det var det värt!

Svettigt när passet var över. Selfie till Instagram. Foto: privat

Svettigt när passet var över. Selfie till Instagram. Foto: privat