Hälsosamma intentioner. Det låter coolare på engelska. Var inte för hård mot dig själv när det gäller att tänka hälsosamt. Det kan gå till överdrift åt det ena hållet eller andra hållet eller bli kontraproduktivt. Försök att hitta en balans där du inte har en massa förbud, utan hittar en jämnvikt på att vara snäll mot kroppen. Fyll den med näring som den behöver – ta lite godsaker för hjärna och social samvaro. Var rädd om din kropp – den ska transportera dig genom livet!

När vi utsätter oss för frestelser kan vi alltid tänka

”Kommer jag ångra mig om jag gör det här? Kommer jag ångra mig om jag INTE gör det här?”

Dessertbuffén och fikarasterna förra veckan. Svårt att motstå? Foto: privat

Dessertbuffén och fikarasterna förra veckan. Svårt att motstå? Foto: privat

Låt oss säga att du är på konferens i 4 dagar. Du slussas runt från 08:30 – 19:00, får 60 minuters egentid och sedan jobbmiddag 20:00-22:30. Du lär dig nya saker. Din hjärna arbetar på högvarv och bara en bråkdel av informationen känns som den har gått in. (Fast vi är smartare än så och mer har lagt sig inne på lagret en stund). Varje morgon möts du av en frukostbuffé med allt du kan tänka dig. Fikat vid 11-tiden (närmar sig Svensk lunch) består av bakverk. Lunchen serveras någon gång mellan 13:00-13:30 (sent för oss Nordbor), fika vid 16-tiden igen med nya bakelser och sötsaker. Middag 20:00 – buffé igen. Med ett gigantiskt dessertbord.

Hur går jag lös en sån här vecka?

Jag tänkte på följande

  • Hålla mig mätt länge (åt äggröra, kalkon, bacon, frukt och naturell yoghurt med nötter till frukost)
  • Hålla blodsockret i schack (banan!)
  • Äta mat som gör mig pigg (mycket sallad, en bit fisk, oljor, bönor)
  • Dricka en liten flaska vatten varje timme (jag dricker 2-3L/dag)
  • Välja frukt framför bakverk (eftersom jag inte äter gluten var det inte så svårt)
  • Ta mättande ost (gott!) istället för chokladdesserterna (det innehåller massor av energi – inget för dig som ska gå ner i vikt…)

Som vanligt använder jag 80/20 regeln. 80% av det jag äter ska vara riktigt bra mat, med bra näring till min kropp. De övriga 20% får vara goda saker eller ett glas vin till maten.

Mycket grönsaker. Bra olivoljor och sedan fisk och ost. Foto: privat

Mycket grönsaker. Bra olivoljor och sedan fisk och ost. Foto: privat

Jag tror många tänker tvärtom. Ah vad gott! Och de nyttiga utgör 30-40% och det är nyttigt att lägga lite grönt på tallriken (för syns skull?). Här är då risken att toppen av sockerintaget gör oss pigga för stunden, och dippen du hamnar i efter gör att du slumrar till på dragningarna. Att det blir en livsstil – att SEN, då ska jag ta tag i det.

Det är inte farligt att äta en massa onyttigheter ibland. Bara det inte blir en vana året om. Och det är helt okej att äta 3 desserter en dag – det gör ingenting i det stora hela. Tänk på att hitta en bra balans för ett hälsosamt tänkande – hitta din 80/20-regel genom att kanske byta en av muffinsen till en frukt eller en RAW-food chokladboll istället. Näring som gör gott i kroppen och för din pigghet!

Tror ni att jag ångrar mig idag att jag inte blev trött och fick dippar av dessertbordet? Nej, skulle inte ägnat det en tanke om det inte var för detta blogginlägg.