Om vi ändrar om lite i den magiska formeln och lägger till en timmes sömn per natt, kan du öka dina resultat avsevärt.

Här syns det inte, men det är 5-6 meter upp till tak. Fantastiskt vackert. Foto: privat

En timme extra i bingen ger resultat. Även de sportsliga. Foto: privat

Enligt Carl Norells föreläsning häromdagen återgav han en studie* på basketspelare som delades upp i två grupper. Testen började med att alla skulle springa 200 meter. Den ena gruppen skulle lägga till ett träningspass per vecka och sova som vanligt. Den andra gruppen skulle avstå det extra träningspasset men istället sova en timme extra per natt. Det handlar om stresspåslaget som kroppen får av träning och som avtar vid vila. Hur mycket det egentligen påverkar oss när vi bryter ner kroppen med träning och hur mycket återhämtning som behövs.

Men blir man inte stressad om man inte kan somna då?

Huvudsaken var att man faktiskt låg i sängen, i ett mörkt rum och lät kroppen vila i 9 timmar. Sömnen skulle inte stressas in utan den kom när den kom helt enkelt.

Efter ett antal veckor skulle testgrupperna åter springa 200-metersintervaller och den grupp som sovit mer hade förbättrat sina resultat motsvarande ett försprång på 1,5 meter.

Detta gäller dig som tränar. Det går alltså inte att vara soffpotatis och sova en extra timme och tro att du ska nå resultat. Tränar du regelbundet 2-5 pass i veckan kan alltså sömnen hjälpa dig att maximera, istället för att stressa in ytterligare träningspass. Bra va!

 

*) Jag hittar inte just den studien som Carl hänvisade till, men hittade en annan gjord på basketspelare och sömn. Det jag skrivit ovan är det jag minns från föreläsningen och är inte kopplad till den här.