Vad ser du framför dig när du ska fylla 50? En solig dag, ledig från jobbet och förbereda för en massa folk som vill fira en. Men om man redan kört det stora kalaset då? Skulle du träffa mig utanför Kista Science Tower 17:30 för att springa tuffa tidsintervaller i kyligt vårregn? Inte? Det gjorde Carola!

Trött, glad och tillbaka i komfortzonen efter ett tufft pass! Foto: privat

Trött, glad och tillbaka i komfortzonen efter ett tufft pass! Foto: privat

Och 50-åringen levererade! Vi testade tröskelintervaller förra veckan när det var varmt och vackert på Kristinebergs IP. Carola fick kämpa och tröskelintervallerna var nog mest de mentala som gick över och under trösklarna, kroppen börjde plötsligt gå mitt i en intervall. Varmt och jobbigt. Vi pratade då om att kanske köra strukturerade tidsintervaller inför Springcross. Sagt och gjort – utanför mitt kontor stod hon och väntade.

Vi tränade på att hålla hög fart under 1 minut och vila 1 minut. 12 stycken intervaller, där möjlksyran kom krypande redan på den fjärde. Vi övade upp fokusförflyttning och att hålla farten med sura ben, första delen fokus andning och rytm, sedan styrde jag in henne på att fokusera på starka ben, låta knät styra så foten kommer in fint under höften, rak hållning – tillbaks till fokus andning och vips var det bara några sekunder kvar av intervallen.

På sjunde intervallen kom den tunga känslan redan efter 25 sekunder. Jag coachade om inför den åttonde intervallen: smyg upp farten i intervallen, var uppe i marschfart efter 1,5 lyktstolpeavstånd, fokusera på rytm i andningen, koppla därefter in tekniken. Vi flyttade då syran med 15 sekunder och tröttheten kom efter 40 sekunder istället.

Målet var att gå ut ur komforzonen, och det gjorde hon med råge! Schysst 50-årskontroll! Well done!