8+8+8 är den magiska formeln för energi

Sov åtta timmar. Jobba åtta timmar och ha fritid åtta timmar. Svårare än så är det inte. Låter enkelt eller hur? Vilken del tycker du är svårast att få till?

Foto: privat

Allt handlar om det klyschiga ”balans” Foto: privat

För ett år sedan hade jag problem med att sova och återhämta mig de åtta timmar jag behövde. Jag var i ett skede där mycket oroade och jag hamnade i stress. Istället för att sova började jag jobba. Jag insåg inte direkt hur lite jag sov, jag som alltid kunnat sova bra, obehindrat och överallt! Det var när jag kraschade som jag verkligen SÅG på min sömn. Jag hade köpt en Fitbit som registrerade mitt dygn och jag gick in och kollad på de senaste veckornas statistik. Jag sov i snitt 4-5 timmar per natt. Inte bra för någon som jobbar 45-60 timmar/vecka, tränar 6-12 timmar/vecka och är i tvist.

Det märkliga var att jag aldrig kände mig riktigt trött. Det konstanta kortisolpåslaget slog istället ut kroppen. Idag är jag noga  med sömnen. Jag har fått tillbaka mina rutiner kring att sova 6-8 timmar. Jag märker följande skillnad:

  • Jag tar vettigare beslut när jag är utsövd. (Tänk att Carl Bildt sägs sova 4-5 timmar per natt och han tog beslut åt hela svenska folket!)
  • Små problem fastnar inte när jag sovit bra.
  • Jag är oövervinnelig när jag tränar. Helt otroligt vad en utsövd kropp kan åtstadkomma!
  • Tålamod. Det finns i en utsövd kropp.
  • Jobbet… Det var inte mer att göra tidigare, men nu kan hjärnan sortera vad som är viktigt att prioritera. Det som jag vaknade av klockan 4 på morgonen grundade sig i privata problem.

Idag siktar jag verkligen på det där med 8+8+8. Jag skapar en bra balans i tillvaron för min kropp, min återhämtning och mina tankar/känslor. Nästa inlägg handlar om vad vi ska göra med de 8 fritidstimmarna….