Såhär på tjänsteresor kommer jag mina kollegor lite närmare. En av tjejerna hade läst en hälsotidning på väg från London till Raleigh och funderade på varför hon slutat träna och äta bra, hon sprang regelbundet för fem år sedan men inte längre. Nu sätter hon igång att träna lite då och då på gym och slutar sedan. Det rinner liksom ut i sanden.

Hon blev inspirerad av det hon läste i tidningen och vi har pratat om det till och från här. Jag har hjälpt till lite på traven med att ställa frågor.

Min kollega vet redan vad som är nyttigt och onyttigt. Det handlar bara om att smyga tillbaka de goda vanorna. Foto: privat

Min kollega vet redan vad som är nyttigt och onyttigt. Det handlar bara om att smyga tillbaka de goda vanorna. Foto: privat

 

”Jag äter ingen frukost, åker bil en timme till jobbet, har massor att göra och ställer upp på min personal och mitt team, vilket ger mig så mycket jobb att jag får sitta kvar en till två timmar per arbetsdag för att hinna med – jag har valt detta för att undvika konflikter. Jag äter en nyttig lunch vid skrivbordet (sallad, grönsaker, keso och någon annan proteinkälla.) Jag är livrädd för kolhydrater för jag tror att de gör mig fet och håller mig ifrån dem, i alla fall dagtid. Det är en timmes bilfärd hem. När jag kommer hem är jag slutkörd och äter jag en stor middag med min man och mina tre barn. Därefter tittar jag på tv i två till tre timmar och småäter hela tiden, ofta godis, kakor och då struntar jag i om det är kolhydrater eller inte, jag har ju ändå misslyckats. Jag vill att familjen ska må bra och ställer upp för dem hela tiden – både man, barn, min mamma och syster, men känner mig trött. Vi har renoverat huset de senaste 8 månaderna därför har jag inte haft tid att träna.”

Detta är en vanlig sits. Du som läser detta ser ju direkt hur du skulle kunna guida min kollega till små förändringar för att få till pusslet. Men när man är mitt uppe i något så ser man inte alltid lösningen själv.

Du har själv svaren

Frågorna jag ställde var följande

  • Nämn de tre viktigast personerna i ditt liv?
  • Hur känner du dig när du mår som bäst?
  • Vilka hinder har du för att träna (förutom de som hon berättat ovan)?

Rätt snabbt stod det klart att de viktigaste personerna i hennes liv var hennes man och barn, alltså kunde hon inte lista tre. Hon nämnde inte ens sig själv.

När hon mår som bäst är hon pigg, motiverad och drivs inte av sockersug. Då är hon glad, spirituell och känner sig attraktiv.

Det fanns inga hinder, bara dåliga ursäkter och en negativ spiral. Hon fick igång tankeverksamheten.

Vi har bollat detta de senaste dagarna och tjejen har varit på gymet varje morgon för att träna 30 minuter, hon har ätit en ordentlig frukost och hoppat över godisbuffén som lockat utanför konferensrummet. På tre dagar mår hon superbra. Visst är det lätt att göra saker annorlunda när du är på resa, sedan handlar det om att behålla det i vardagen. Men jag tror att jag fick igång tankeverksamheten om vad som var viktigt i hennes liv, om det var värt att jobba över för att andra skulle slippa göra tråkigt jobb och att om hon mår bra så gynnar det resten av familjen.

Smyg in goda vanor

Jag har utmanat henne att göra följande

  1. Ät frukost, lunch och middag. Gärna små mellanmål mellan. Ta inte bort näringsämnen men ta bort ordet ”misslyckas”. Försvåra inte saker. Du behöver inte göra allt rätt eller perfekt, se till att sikta mot 80% bra.
  2. Boka in lunchträning två gånger i veckan. Ta dig den tiden. 30-45 minuter är en bra början. Det behöver inte vara mer, men du skapar en rutin och kanske gör det till en vana. Tacka ja till sonens flickvän som föreslår spinning, hur trött du än är när du är på väg från jobbet så kommer du inte ångra dig efteråt.
  3. Värdesätt din tid. Du är viktigast i ditt liv. Inte jobbet, kollegorna eller någon annan. Det kommer aldrig att stå på din gravsten ”Jag önskar att jag jobbat mer”.