Förra året när jag var i New York skrev jag ett inlägg om allt socker som finns i den mat som SER UT att vara bra. Då hittade vi en affär med snyggt upplagda frukter och grönsaker, och allt i butiken var ekologiskt. Vi köpte havregryn och kokosflingor, båda visade sig innehålla socker, om än ekologiskt… och alla flingor vi hittade var sötade. Nu har jag försökt iaktta och kolla in amerikanerna och jag blir faktiskt lite skraj över matvanorna.

Visst finns det bra mat!

Jag tycker att det är superlyxigt med färska bär. Foto: privat

Jag tycker att det är superlyxigt med färska bär. Foto: privat

Frukostbuffén är fantastisk. Till 20% i alla fall. Det är den maten jag har valt att äta för att orka. Skulle jag köra den söta och feta stilen till frukost skulle jag hamna i paltkoma redan efter två timmar och inte alls vara så effektiv i mötena. Istället för det fettdrypande stekta potatisarna, korvarna, bacon, ostomeletter och supersött bröd och muffins har jag hittat havregrynsgröt och färsk frukt och massor av bär. Kocken tittar underligt och frågar om jag verkligen inte vill ha ost på omeletten på morgonen när jag ber om att få den naturell. Jag älskar ägg och omelett, vill inte ha orange plastost på den – i sånna fall ska det vara god ost.

Olika kulturer och olika vanor

Det är dock bara vi från Europa som äter den osötade frukosten. Våra amerikanska kollegor fyller sedan på med bakverk, choklad och chips under mötena för att hålla sockernivån uppe, medan vi är mätta länge och klarar oss till lunch. Roligaste synen var ändå receptionisten som jag såg sitta på en pilatesboll och göra tricepslyft med hantel samtidigt som hon åt choklad. De flesta är riktigt, riktigt stora här och jag undrar hur knän och leder mår.

Alla väljer såklart själva vad de vill göra med sin hälsa, men det känns så onödigt mot kropparna att fylla dem med skräp för att orka, när det finns bättre sätt att hålla sig pigg och alert.