Jag prenumererar på Olof Röhlanders veckomail. Det dimper ner i mailboxen på måndagsmorgnar och ibland landar det klockrent i mig.

Bestäm dig. Gör små förändringar. Var i rörelse framåt och se vändningen. Foto: privat

Bestäm dig. Gör små förändringar. Var i rörelse framåt och känn av vändningen. Foto: privat

Förra veckan var jag på kickoff med långa dagar, lite sömn, lite träning och massor av ny erfarenheter och lyssnande på fördrag. Det går att välja att bli trött, grinig och gnällig över de långa dagarna, buffématen och stillasittandet.

Jag valde att göra tvärtom. Jag lyssnade, reflekterade och såg mig själv i det hela. Jag samtalade med kollegor och fick deras syn på hur jag förändrats över tiden. En del har ju hänt privat för mig (somliga tvister pågår fortfarande), och jag trodde för några veckor sedan att jag varit duktig och hållt god min. Men icke. Jag var totalt genomskådad och en kollega sa ”Du skrattar igen! Universum är sig inte likt när du inte är glad”. 

Jag fick många insikter under förra veckan (både jobbmässigt och privat) och gjorde ett aktivt val att se detta som ”Vändningen”. Dagens peptalk från Röhlander landade således där det skulle.

******************************************

Olof Röhlanders peptalk 23 mars

SNART VÄNDER DET

Har du tänkt på vad lite som krävs för att du ska känna dig mer tillfreds och bli lite mer energifylld?

En dusch. En skogspromenad. En joggingrunda. En kopp kaffe. En låt. Ett samtal till någon du håller av. En avcheckad arbetsuppgift. Något nytt att ta på dig. En bokad resa. Ett beslut. Längre bort behöver faktiskt vändningen inte vara, för plötsligt är du igång med något. Rörelsen skapar känslan.

Det enda som inte verkar hjälpa är att ligga och grubbla och passivt vänta på att att de mörka molnen ska skingras av sig själva. Vissa saker behöver få ta sin tid, men att gräva ned sig gör ingen nytta.

Möjligtvis tänker du att det inte hjälper vad du gör. Om du går ut och promenerar gör varken av eller till. Det gör inte saker ogjorda, eller framtiden ljusare, för dina moln är mörkare än så. Att det kvittar.

Du vet att det där inte är helt sant. Du vet att du inte kan fly från dina problem genom att bedöva dig själv, rycka på axlarna, bli likgiltig, eller dra täcket över huvudet och hoppas att allt bara ska försvinna.

Var inte alltför självkritisk, min vän. Det finns så många faktorer som ligger utanför oss själva. Att du sitter där du sitter är som det är. Men det spelar ingen roll hur felbehandlad du blivit, vad du har förlorat, eller hur orättvist allting är. I slutändan behöver du finna någonting som gör det värt det igen.

Det kommer en ny vår nu och du vet inte vad den för med sig. Det kan hända så mycket på bara några månader, pendeln kan slå tillbaka, men du får inte ge upp på dig själv. Det är inte tillåtet. Jag ser ingen annanstans att starta än med din inställning. Vändningen börjar där, men det blir du som får sätta bollen i rullning, så sitt inte bara där. Du behöver hjälpa tillfälligheterna på traven. Upp med dig!

…….

Låt framrutan vara större än backspegeln och gå med huvudet högt så hörs vi nästa måndag igen!

För att prenumerera på Olof Röhlanders veckobrev ”Veckans peptalk” anmäl dig här.