Här kommer lite tips till dig som vill testa sightseeinglöpning på din nästa resa (eller varför inte hemma i din egen stad?). Ett perfekt sätt att samla kilometer och vara kulturell och se nya saker. En så kallad Kulturjogg.

En grov skiss på upplägget och vad som ska ses. Foto: privat

En grov skiss på upplägget och vad som ska ses. Foto: privat

  1. Gör en grov skiss på det du/ni vill se. Kolla på kartan var platserna ligger och markera dem.
  2. Ta reda på lite om varje plats/byggnad/sevärdhet innan så du vet ungefär vad du ska titta på, eller om det är värt att gå in
  3. Se till att ha en fulladdad GPS-klocka om du vill räkna kilometer. Låt den hela tiden vara igång, helt onödigt att stoppa klockan vid rödljus/sevärdhet etc – du blir bara irriterad när du missar att starta den och plötsligt har 34o meter för lite i statistiken 😉  Du är ju ute efter att samla kilometer och tiden är helt oväsentlig.
  4. Ta med en liten löparryggsäck om du vill ha en större kamera med dig. Här kan du ha lite vatten och en powerbar för du vet inte hur länge du vill vara ute.
  5. Har du inte med dig en stor kamera kan jag varmt rekommendera ett Flip Belt, där du har telefon, nycklar och pengar. Denna sitter nära kroppen vilket hindrar ficktjuvar från att nalla dina ägodelar. Bältet stör inte utan sitter stadigt på plats.
  6. Stanna där du ser något du gillar. Fota och gör ett litet collage efteråt. Ett roligt minne och jag lovar att du kan framkalla dofter och känslor från turen.
  7. Ha inte bråttom. Välj inte sällskap som blir stressad över att stå still och ser det hela som sitt enda träningspass – välj en likasinnad och njut av turen. 5 timmar ute är 5 välinvesterade timmar – oavsett om du kommer 8 eller 50 km.
  8. Ta med en tunn lättburen vindjacka (i ryggan eller runt midjan). Bra att dra på sig om du börjar svalna av
  9. Ta en god fika på vägen
  10. NJUT! Kulturjoggar underhåller, undervisar och öppnar sinnen.