Som jag skrev i inlägget tidigare så gjorde jag en del av Oslo by jogging igår. Jag har spanat in delar av Barcelona, Paris, Strömstad, Varberg, Falkenberg, Durban, Boston, New York, Cefalu och Montreal på det sättet. Säkert fler platser promenerandes – för så långt tillbaka jag kan minnas har jag oftast transporterat mig med benen.

Det har alltså inte varit ett uttänkt träningspass, utan snarare ”Detta vill jag se, och vi snörar på oss skorna och springer och kollar”. Utan träningsschema, tider och krav. Själva löpningen blir bonus efter alla upplevelser och intryck. Smart tycker jag.

Några tips för att balansera en träningshjärna till att tagga ner

  • Om vädret är ostadigt, knyt en tröja runt höften – skönt att dra på sig om du hittar något intressant du vill stanna och kolla på.
  • Ta med liten väska/ryggsäck med plats för telefon att fota med och en plånbok så du kan köpa dricka eller glass, eller rentav stanna och äta lunch om du tänker ta halva Paris i löparskorna
  • Starta GPS-klockan och låt den rulla hela passet du är ute. Ingen idé att stoppa och starta, då glöms det bort rätt var det är. Antal kilometer blir fler och du orkar mer än vad du tror. Tiden ute i träningskläder är också intressant.
  • Förundras och ta in eventuellt andra människor – att bli irriterad förstör bara fina tankar och upplevelsen.
  • Le och sug in atmosfärer och färger – rundan blir glad
  • Även en betongpassage i ett industriområde har sin charm. Njut och tänk att du kunde missat detta om du satt på en tunnelbana.
  • Ha alltid karta med dig om du inte har någon med dig som hittar.

Om du är en sån som tycker att det inte blir riktig träning av att springa 23 kilometer i Paris och se Eifeltorn, Triumfbåge och Notre Dame – kan ju alltid ruscha mellan sevärdheterna och få intervaller istället.