På toppen av Sveriges högsta berg för ett år sedan. Foto: privat

På toppen av Sveriges högsta berg för ett år sedan. Foto: privat

För ett år sedan besteg jag Kebnekaise. Den helgen vandrade vi även till Tarfaladalen. På vägen mötte vi två äldre damer som såg ut att njuta av tillvaron. Då bestämde jag mig för att hit skulle jag ta min mamma. Min mamma som är ifrån Skåne och har inte längre norrut än Sundsvall. Så när hon fyllde 68 år i slutet av september förra året fick hon…

En annorlunda present

I paketet låg ett par terrängskor och uppmaning om att promenera tre olika rundor på landet. En av rundorna var 7 km lång och hade ett parti på ca 3km i skogen med uppförslutning, stenar och rötter. Jag ville se om hon klarade av det. Nästa ledtråd i presenten skulle komma den 24:e nästkommande månad.

Så fortlöpte det. Små ledtrådar varje månad, men hon fick inte reda på vad slutmålet var. Följande små presenter har levererats under året:

September: Terrängskor och promenaduppmaning

Oktober: En fin liten låda med uppmaning att lägga 200kr/månad i

November: termos

December: Sittunderlag, hårdplastbestick, ullstrumpor

Januari: En leksakshelikopter med uppmaning om att 200 kronorssparandet var över + ytterligare 800kr från mig att lägga i asken.

Februari: Powerbars

Mars: En 3-timmarspromenad i Ursvik med picknick. Här var jag sedan tvungen att berätta om slutmålet för hon började oroa sig för att vi skulle åka luftballong.

April: Flygbiljett till Kiruna

Maj: Bokning på Kebnekaise Fjällstation

Juni: Bokning i Tarfalastugan

Juli: Vandrarbyxor

Augusti: merinoullunderställ och jacka

September: 5-7 september åker vi upp och vandrar i Tarfaladalen. Då får min mamma se Sveriges högsta berg (vi ska inte upp, bara titta) och hänga med mig i naturen i 3 hela dagar. På söndagen åker vi helikopter från Kebnekaise Fjällstation till Nikaloukta och tittar på omgivningarna från ovan. Självklart kommer jag blogga om vårt äventyr!

Om några veckor fyller hon 69 och jag passar på att hitta på saker med henne så länge hon är ungdomlig, stark och gillar att se nya ställen. Åren springer iväg så fort och vi vet aldrig hur länge vi får ha hälsan i behåll – Passa på att leva!