Bli nu inte besvikna på att det inte kommer en massa träningstips om hur du får platt mage med synliga rutor till sommaren. Då får ni surfa vidare till Fitnessbloggarna. Jag vill snarare lyfta vikten av en fungerande mage. Den säger en del om hur vi mår. Jag känner mig inte stark efter ett kilo godis. Magen låter och beter sig som en centrifug. Äter jag annorlunda och missar mina grönsaker påverkas jag också – precis som när jag sovit för lite. Som igår när jag skulle på tjänsteresa och vaknade 04:40, då rubbas min naturliga gå-på-toa-gång och alla mattider och intag blir knas. Det går snabbt att åtgärda i och för sig. Men håller det på för länge är det bra att försöka få bukt med problemen.

Helt fel rutiner i 2-3 dagar får min mage att stanna upp. Jag åtgärdade det med frön och nötter i en bärkompott för att väcka liv i den igen. Foto: privat

Helt fel rutiner i 2-3 dagar får min mage att stanna upp. Jag åtgärdade det med frön och nötter i en bärkompott för att väcka liv i den igen. Foto: privat

En fungerande mage ger en fungerande hälsa

  • Maten du äter ska kunna processas och lämna kroppen inom ett dygn
  • Äter du mycket fibrer och grönt – var snäll mot tarmarna och kroppen genom att dricka mycket vatten också
  • Är det tvärstopp – drick mer och använd frön i gröt, sallader och frukostar.
  • Stress påverkar magen – läs mer på Apoteket Hjärtats sida om förstoppning, gaser och magknip
  • Gaser, ballongmage, diarrér och knip – kolla hur du mår genom att ta bort något ur kosten och se om det påverkar din mage. Stress, skräpmat, socker, smakförhöjare och emulgeringsmedel kan strula till det i tarmarna. Laktos, gluten, kött och för mycket fibrer kan också påverka hur mage och tarmar mår.
  • För mycket socker ger en långsammare matsmältningsprocess
  • Sömnen påverkar även hur magen mår. För lite sömn kan rubba toalettrutiner.
  • Ha bra rutiner för när du äter och vad du äter.
  • Nötter kan vara svårsmälta och ge ömma tarmar, låt dem ligga i vatten så tas de lättare upp i systemet och ger en mildare transport genom kroppen (cashew 4 timmar i vatten, mandlar 12 timmar).

Bara du känner din kropp och hur du reagerar på olika saker. När magen mår bra är det lätt att må känna sig stark. Bråkar och strular magen kan dagen bli förstörd. Eller loppet.