Du som har tränat hela vintern med lugna distanspass och byggt upp din kropp med styrketräning har nog börjat peta in fartträning. Med grundträningen och uppbyggnaden brukar träningsåret periodiseras ungefär så här:
November – Februari
Startar med vila och återhämtning från den gångna tävlingsperioden. Sedan följer uppbyggnad, styrka och mängd med distans
Mars – Juni
Dags att lägga in fartträning i schemat. Byt ut ett distanspass (eller två) till lite fartlek, intervaller eller snabbdistans. Gå utanför komfortzonen. Din kropp är förberedd från din grundträning.
Mars – Oktober
Här ligger de flesta tävlingar som är 5km – maraton. Men löpning har blivit så populärt så nu finns det lopp att hitta varje helg året om. Du bestämmer din tävlingssäsong.
Variera dina pass. Kör inte skiten ur dig varje gång. Varje pass fyller ett syfte – att bli snabbare, öka syreupptagningsförmågan, öva uthållighet, bygga mitokondrier, öva mjölksyratålighet eller bara få dig att må bra. Glöm inte att vila inför lopp – det är det vassaste vapnet i att få till formtoppen.
Vad är egentligen skillnaden på öka syreupptagningsförmågan och öva mjölksyratålighet..?
Jag tänker främst på syreupptagning för lungorna – kapaciteten som den skickar vidare (de små fina blåsorna i lungorna) – flåset. Mjölksyratålighet är muskulärt – att öva oss att springa med mjölksyra i benen.