Alter G är ett löpband för dig som har en skada eller nedsatt funktion och ändå vill träna. Det är ett löpband som avlastar din egen tyngd med upp till 80%. Jag fick testa bandet på Sophiahemmet häromdagen och tänkte direkt att detta hade varit lösningen för mig under mitt löp- och gåförbud med hälsporren. Information på svenska finner du här.

Pressbild från Reftmark Consulting

Pressbild från Medema

 

Så här fungerar det

Man sätter på sig ett par cykelyxor med en ”kjol” och dragkedja. Sedan kliver man på bandet och drar enkelt dragkedjan i spåret på luftbehållaren – ungefär som när man paddlar kajak och drar över skyddet. Det var lätt och ingen hjälp eller krånglig instruktion att följa. Sedan kalibreras maskinen och väger dig.

 

Kalibrering och vägning. Foto: privat

Kalibrering och vägning. Foto: privat

Efter detta fick jag testa att springa med 100% påfrestning – alltså vanlig belastning och minskade belastningen med 10% åt gången. Belastningen minskas genom att tryckluft blåses in och håller upp kroppen. Det blev betydligt lättare och påfrestningen på fotisättningen minskade markant redan efter 20% mindre belastning. När 80% tagits bort kändes det som jag flög fram utan påfrestning. Det kändes som vanlig löpning men att jag liksom sprang i luften. Jag blev svettig och fick upp flåset som vid vanlig löpning men mycket skonsammare mot fot, ben och rygg. I och med tryckluften fick jag dessutom en rak fin hållning vilket är bra.

Oavsett belastning var det en löprunda. Foto: privat

Oavsett belastning var det en löprunda. Foto: privat

Denna möjlighet att successivt öka belastningen från 20%-100% gör det skonsammare på väg tillbaka från skada för att kunna gå till normal löpning. Om du till exempel kör vattenlöpning som är skonsam så är det antingen noll belastning i vattnet och sedan 100% belastning när du kommer upp på land. Här kan du alltså per vecka öka lite i taget och anpassa rehaben.

Utomlands är dessa tryckluftsbaserade löpband populära hos fotbollsklubbar, hockeyklubbar och friidrottsklubbar. Tänk vad pengar det kostar att ha en skadad Zlatan på bänken till exempel. Maskinen kan även användas utan att du är skadad som alternativpass under tunga träningsperioder för skonsammare löpning.

Fotocollage: privat

Fotocollage: privat