>Ibland säger jag saker som jag sedan skäms för…

Eller varför ska jag skämmas? Efter SUM i lördags åkte ett gäng ultrapolare hem med samma pendeltåg som vinnaren i damklassen. Eftersom jag inte kollat upp resultaten på plats frågade jag helt sonika vilka som kom efter henne. Jag var såklart nyfiken på en av mina idoler, ultralandslagslöperskan Emelie. Samtalet löd ungefär

Nyfiken MarathonMia: ”Vilken tid kom du in på?”
Segrarinnan: ”4:18:nånting, mina tider blir sämre, men det höll ju”
MarathonMia: ”Vilka kom in efter dig? Jag hörde att Cecilia kom 4:a?”
Segrarinnan: ”Nån Sofie eller nåt.”
Förvirrad MarathonMia som undrar om Segrarinnan inte har koll på konkurrensen: ”Menar du kanske Emelie och Camilla?”
Segrarinnan: ”Emelie kan det vara. Vem är det?”
Frustrerad MarathonMia: ”Hon är tokstark och med i Ultralandslaget”
Segrarinnan: ”Jaha – håller de inte högre klass än så?”
Pissed off MarathonMia snäser: ”Jodå, men hon tog det här som träningsrunda!”

Nu visade det sig att det faktiskt var en Sofie som kom 3:a, så helt off var Segrarinnan inte. Och min idol Emelie kom 2:a 🙂

Där och då hann det rinna en miljon tankar genom skallen. De där argumenten som jag ofta får ta fram när folk frågar varför jag springer så långsamt. Helt normalt går det ju att springa en mil på en timme. Alltså borde jag springa 16 mil på 16 timmar. Eller mindre. För jag tävlar väl? Hur kunde jag då spendera 28 timmar på ett 160 kilometerslopp. Bah!

Riktigt så enkelt är det inte. Det är grymt att springa SUM på 4:18, riktigt tokgrymt! För duktiga marathonlöpare är det helt möjligt. För orienterare som är vana med terränglöpning fullt normalt. Emelie skulle säkert kunna springa snabbare om det var SUM som var huvudtävlingen för året.

Jag försökte släta över min sista replik med att Ultralandslaget förmodligen tävlar på 24-timmarstävlingar och 100k-distanser. Orkade inte argumentera mer utan tänkte tyst för mig själv ”Välkommen på GAX Trans Scania nästa år bruden, det kan bli en intressant pratstund efter din målgång där jag sitter och pustar ut efter att ha slagit dig med några timmar!”

Att jag sedan satt och log, skrattade i mjugg för mig själv, behöver jag nog inte berätta- för jag ska ju vara en glad och trevlig människa. Men pratar någon ner mina idoler – då växer de små hornen fram helt enkelt.

Rör inte mina ultraidoler!