I morse var jag inbjuden till att prata kost tillsammans med några andra bloggare, näringsfysiologer, PT’s, dietister, forskare och en kock. De som var intresserade av våra åsikter var Fazer. Vad för frågor får vi, vilka trender ser vi och vad är det som styr? Vi var alla överens om att det är ett helhetstänk som behövs när vi pratar välmående.
Forskning kring träning och depression
Mia Lindskog som är forskare har i en studie på möss hittat att de som är (har) vältränade muskler blir mindre deprimerade. Det pratas ju mest om hur hjärnan påverkar oss, men här var det omvänt, att de möss med tränade muskler bättre klarade av stresspåslag och i mindre mån visade depressiva tendenser. De flesta är medvetna om att träning gynnar välmåendet, men det är inte superenkelt att motivera en djupt deprimerad person att börja träna. Alltså kan det vara bra i förebyggande syfte att träna även för hjärnan (inte bara för hjärtat).
Hur ser det ut på restaurangerna idag?
Kocken Jonas Lundgren berättade att nuförtiden vill konsumenterna veta varifrån råvarorna kommer och har stor kunskap, vilket ställer ett annat krav på kockar och restauranger. Förr i tiden gick man ut och åt, nu väljer man kock och ställe utifrån livsstil. Maten är råvarudriven och kockarna har stjärnstatus, TV visar massor av matlagningsprogram och konsumenterna älskar att vara delaktiga. När det gäller välmående är det först och främst kosten som är viktig. Vi äter varje dag, flera gånger om dagen. Här gäller det att tänka långsiktigt och inte grotta ner sig i enskilda detaljer. När det gäller träning kanske man tränar mer eller mindre i perioder i livet (småbarn, jobb, studier och annat kan ta över).
De självlärda kostrådgivarna
En annan dimension som kom fram är hur många ”specialister” det finns som är självlärda. Detta gör det inte så lätt för konsumenterna som hakar på trender och inte ser helhet i kostupplägget. Det finns många synpunkter och tips på nätet som inte grundar sig i vare sig kunskap eller forskning. Det råder fullt kaos i informationen och vi matas med bilder och budskap. Jag försöker inte ge folk kostupplägg eller regler eftersom jag inte är utbildad inom området, däremot kan jag tipsa om mellanmål och mat, visa hur jag äter och framförallt visa att jag även äter onyttigheter. Enda gången jag ger konkreta tips är vad man kan äta under långa lopp – men det är ju inte det man äter varje dag eller lägger upp sitt liv kring.
Inspiration från bloggare och sociala medier
Jag hoppas att jag och fler bloggare ger en vettig syn på mat och träning så att det inte blir överdrivet åt något håll. Försök att äta 80-90% bra så kan du välja att fyll resten med onyttigare saker (mitt motto brukar vara 80/20). Att vägra njutning gör ingen människa långlivad eller lycklig. Hitta en bra balans som passar just dig. Det viktigaste är att få i sig bra näring, sova och återhämta sig bra och röra på sig kontinuerligt.
Leave a Reply