”I want to learn how to run! Make me a runner.” Min svärdotter är på visit från Argentina. Hon kommer att vara här ett bra tag och medan sonen arbetar vill hon fylla dagarna med vettiga saker. Som att springa. Hon har aldrig tagit ett löpsteg i sitt liv.

På landet for de unga tu iväg för att köpa träningskläder och skor. Sedan testade de utrustningen i en kilometer. Den höll. Hon blev trött.

”I want to run every day! I want to improve!”

Jag sade stopp. Har du aldrig sprungit eller tränat något i hela ditt liv ska du inte ut och springa 30 minuter per dag. Speciellt inte om du vill dö efter en kilometer. Mitt tips till Carro blev följande:

  • Spring 3 dagar i veckan
  • Spring 2 minuter, gå 1 minut
  • Spring totalt 20-25 minuter (starta med att gå raskt för att få upp pulsen lite)
  • Undvik allt för backiga rutter i början

Efter två veckor går det bra att öka springdelen till 3 minuter. Efter ytterligare en vecka kan du ta 4 minuter. Sedan är det dags att dra ner gåtiden till 45 sekunder, 30 sekunder osv. Vips kan du springa utan att stanna i 20-25 minuter.

Varför?

  • du behöver anpassa muskler, senor och ligament till löpning
  • om du ökar successivt förhindrar du skador
  • har du en plan är sannolikheten att du fortsätter (och inte tröttnar och slutar) större

Löpteknikträning

Jag föreslog att vi skulle kolla lite på löpsteget och träna teknik för andning, fotisättning och backar. Det gick hon med på. Det blev ett pass i lite längsta laget (8,5 km) med jogg/teknik/promenad. Men vädret var fint och hon hade bra teknik från början. Hon blev visst lite trött mitt i då jag pladdrade och ville ha svar… ”I….can…not…..speak…” viskade hon fram.

Före

Förväntansfull innan passet. Först värmde vi upp med 1 kilometers promenad. Foto: privat

Förväntansfull innan passet. Först värmde vi upp med 1 kilometers promenad. Självklart färgmatchar coachen. Foto: privat

Under

Först teknik. Sedan springa 2 minuter och promenera 1. Foto: privat

Först teknik. Sedan springa 2 minuter och promenera 1. Foto: privat

Efter

SÅÅÅÅÅ trött var hon alltså inte... Men glad. Foto: privat

SÅÅÅÅÅ trött var hon alltså inte… Men glad. Foto: privat