Det börjar närma sig tävling. Den 14 augusti startar jag och Staffan i Trans Scania. För mig blir det tredje gången och för Staffan blir det den andra. Trots att jag sprungit rutten förut är jag inte säker på bansträckningen. Det är ju trots allt 246 kilometer att springa fel på!

Jan-Erik, jag och Staffan efter målgång förra året. Samma trio kör i år, men då får Janne ratta RallyMazdan. Foto: privat

Jan-Erik, jag och Staffan efter målgång förra året. Samma trio kör i år, men då får Janne ratta RallyMazdan. Foto: privat

Förra året hade vi ett kalhygge som spelade oss ett spratt på natten. Det tog oss 45 minuter att ta oss igenom och hitta markeringar. Dagen efter när vi kom tillbaka till samma ställe tog det istället tre minuter att hitta rätt. I och för sig i dagsljus.

Planering och rekning

Traditionsenligt träffade jag Staffan igår för att reka kartorna, banan, vätskepåfyllningsplatser, framkomlighet med vår supporterbil och listade upp det vi behöver ha med oss. Loppet är osupporterat och vi har med oss en egen support i RallyMazdan. Inget ultra utan den grå skönheten. Vi gick tillbaka i minnet och kom ihåg förra årets lopp och pratade igenom vad vi kan förbättra. Vi kommer inte stå energilösa med kurrande magar 7 kilometer från mål i år, för vi vet att äpplena i trädgården där inte var mogna och gav magknip.

På kartorna över Skåne- och Österlenleden serverade jag hemgjord jordgubbssorbet. Foto: privat

På kartorna över Skåne- och Österlenleden serverade jag hemgjord jordgubbssorbet. Foto: privat

Påverka det du kan påverka

Vi fokuserar på att påverka det vi kan påverka. Väder, motståndare och ilskna kor är ingenting vi kan rå på med vår energi. Bara hantera längs med vägen. Vi har mål och delmål som vi ska nå. Det är ju lätt att titta på kartan och estimera tider, sedan kommer det alltid kluriga hinder på vägen. Det kommer att bli ett äventyr att ta sig från Långa Bryggan i Bjärred till Haväng och sedan tillbaka till Lund. Bara att springa/ta sig fram närmare 25 mil är en bedrift i sig.

Saker att vara säker på

  • vädret överraskar alltid. På ett eller annat sätt
  • det kommer att vara långt. Minst 246 km (och man springer garanterat fel någon gång)
  • det kommer att göra ont
  • det kommer att vara övervägande roligt
  • det kommer att bjudas på kossor, tjurar och eventuellt andra djur
  • jag kommer att bli trött

Om du är i Skånetrakten vore det toppenkul om du kom förbi och hejade! Förra året hade vi GPS-tracker på oss så att man lätt kunde se vart vi höll hus. Kartan och rutten hittar du här.