Nu kommer den där knepiga tiden när vi går från höstväder mot vinter. Då det ena dagen är skönt att springa utomhus för att nästa dag piska råkalla vindar med iskall rumpa som resultat. Här kommer lite tips på hur du ska klä dig när du ska springa utomhus i kyla.

Hur du klär dig när det är kallt
Lager på lager och skön merinoull. Foto: privat

Dessa kläder hade jag när temperaturen var strax över nollan och det regnade i Stockholm. Det blåste rejält den dagen. Mina kritiska punkter som jag fryser om är låren, rumpan, händerna och öronen.

Lag på lager

De flesta tipsen är lager på lager. På så sätt behålls värmen och det inte som kompakt mot huden. Huden andas och luft och värme cirkulerar.

På bilden ovan är min grundutrustning:

  • Yllemamelucker från Ullmax (för lår och rumpa)
  • Flossade tights från Nike
  • Merinoulltröja från Ullmax (finns med och utan krage)
  • Fingervantar
  • Pannband (öron och svettband)
  • Vindjacka från Haglöfs (håller värmen på insidan, men andas)

När det blir kallare tar jag en tröja till eller en varmare jacka. Då använder jag även vintertights som är förstärkta med vindstopper på framsida lår. Strumpor som vanligt, men vid kallare väder kör jag varmare sockor från GoCoCo. Pannbandet byts ut mot en varmare mössa och buffen åker på runt halsen.