Jag vet inte hur många tusen tåhävningar jag gjort de senaste två åren. Foto: Hans Berggren

Jag vet inte hur många tusen tåhävningar jag gjort de senaste två åren. Foto: Hans Berggren

Att träna upp sina vader gör att du kan förhindra hälseneproblem och hälsporre. Starka vader kan dessutom göra dig till en snabbare och starkare löpare i och med att du aktiverar en av sprintmuskeln. Var rädd om dina vader – träna dem med tåhävningar och stretcha ut dem om det behövs. För att stimulera blodgenomströmning och återhämtning kan du ta kalla bad/duschar på vadmusklerna och växelvis köra kallt/varmt. Och skönast av allt – få dem masserade!

Sedan min hälsporre som läkt klart för ett år sedan har jag kontinuerligt kört tåhävningar. Oftast kör jag 4×25 stycken – alltså 100 om dagen. Så många behöver du inte göra – det räcker med 3×15. Jag kör 5-7 dagar i veckan. Jag siktar inte på att bli snabbare – jag siktar på att hålla mig skadefri och springa längre och längre.