Cashewsmör/röra. Foto: privat

Cashewsmör/röra. Foto: privat

Efter Cleansen med Doctor Salad gick jag bananas i Eko-hylla på CityGross i Bromma. De har ett superstort utbud på ekologiska varor (och gluten och mjölkfria för den som är allergisk). Jag hade ju inte behövt laga mat på 5 dagar, vilket på ett sätt var skönt, men på ett annat sätt gav mig saknad. Förra lördagen ägnade jag i köket bland kastruller, mixerstavar, matberedare och ett gäng råvaror. Bland annat gjorde jag ett eget Cashewsmör att ha i bakning, smoothies eller som dipp till mina krispiga äppelbåtar. Det passar perfekt att ha som bas om du vill göra en rökig bbq-sås till oxfilén också.

Såhär gjorde jag

Blötlagda i kallt vatten i rumstemperatur. Foto: privat

Blötlagda i kallt vatten i rumstemperatur. Foto: privat

Blötlägg ekologiska cashewnötter i 12 timmar. Skölj dem ordentligt efteråt. Mixa dem med lite pressad citron till det blir en krämig röra. Jag slutade mixa när hälften var smörjet och det fanns lite nötkross kvar.

När du groddar eller blötlägger nötter tas de bättre och snällare upp i kroppen. Det tar ca 4 timmar att grodda hasselnötter och upp till 8-12 timmar om nötterna är hårdare som mandlar, cashew och paranötter. Skölj dem alltid ordentligt efteråt och förvara i kylskåp i 4-5 dagar. Eftersom jag gjorde mer cashewsmör än jag behövt har jag testat att frysa in i småförpackningar – antar att det kommer att funka som näringstillskott i smoothies, gröt och bakning ändå.