Dags för NMT Comeback. Foto: privat

Dags för NMT Comeback. Foto: privat

Skapar eller hanterar du stress?

Idag har jag en Lugn Lördag. För mig innebär det inte att ligga stilla och göra ingenting, utan Lugnet kommer inifrån. ”Måste du flänga runt så mycket?” brukar folk fråga mig. Jag antar att vi hanterar stress olika. Och vad är egentligen stress?

För mig är stress två saker. Det är en känsla att inte hinna med saker på utsatt tid som jag antingen lovat eller andra satt deadline för. När uppgiften/uppgifterna blir övermäktiga och en negativ känsla jagar en – då kan jag känna NEGATIV stress – en sån som inte går att hantera hur mycket jag än försöker. Händer mig ganska sällan, eller bara i korta sekvenser innan jag gör en plan. En annan stress är det påslag på kroppen när den utfört något stort (sprungit 25 mil till exempel) eller på annat sätt utsatts för påfrestning. Det märks inte alltid på kroppen att den är under stress, men man behöver inte vara Einstein för att veta att man bör varva ner och inte pusha en kropp som kanske har ökat sin träningsmängd till dubbel dos från ena veckan till den andra – som är hungrig och inte sover bra. Vila. Varva ner. Var snäll mot dig själv.

Idag har jag följande på schemat

  • Långfrukost med DN
  • Träna 90 minuter Nordic Military Training
  • Hämta upp några skåp hos en vän
  • Åka till Återvinningscentralen
  • Fixa en bok på biblioteket åt min son som befinner sig i Argentina och behöver lösa en skoluppgift
  • Julpyssla hos en annan vän
  • Laga middag med en tredje vän en bit utanför stan

För mig är detta en tämligen lugn lördag, för själen mår bra. Jag kommer att fyll min dos av fysiska aktiviteter, utomhusvarande, häng med vänner och samtal om liv och kärlek. Fysiskt, Hjärnsligt och Själsligt berikar jag mig. Och jag tänker inte känna mig stressad en enda minut

Trevlig lördag på er!