För snart två veckor sedan sprang ultradrottningen Maria Jansson 242 km på en 24-timmarstävling i Basel. Hon är första svenska kvinna över 24 mil på 24 timmar. Hon är den mest fokuserade, dedikerade och minst gnälliga sportförebild jag känner. Jag är så grymt imponerad!

Igår avslutades en 6-dagars löptävling i Ungern, EMU 6 Day Race, med ett nytt Nordiskt rekord av Lena Jensen (631 km). Johnnys veckogamla rekord (788 km) på herrsidan slogs av Micke J (801 km) och sist men inte minst…. min före detta adept och numera väninna – Diana Kämpe satte danskt rekord med 614 sprungna kilometer.

Att hitta ultrapärlor

Här supportar jag Diana på Stockholm Ultra 100km 2014. Foto: privat

Här supportar jag Diana på Stockholm Ultra 100km 2014. Foto: privat

Det gamla rekordet löd 588km och jag vet att Diana hela tiden haft som mål att slå det. Innan loppet pratade vi lite om saltgroggar och hon berättade om sitt upplägg. Hon har numera en elittränare och är uttagen till det Danska landslaget för EM i 24-timmars till hösten. Jag är så stolt som har fått vara hennes coach och som hittade en ultrapärla i Diana. Hon är dessutom en fantastisk och positiv människa och vän.

Jag fick vara med och slå det danska rekordet!

Här tävlar vi tillsammans på Esbo 24-timmars. Diana i danska färger och jag i IF Linnéas linne. Foto: Thomas Hägerup

Här tävlar vi tillsammans på Esbo 24-timmars. Diana i danska färger och jag i IF Linnéas linne. Foto: Thomas Hagerup

Under de sex dagar som tävlingen pågått har Diana och jag hörts via sms och telefonsamtal. Jag har försökt hjälpa till att komma upp från mentala dippar såväl som energidippar. Och hon är smart, hon testar det som hon blir sagd att göra. Vilket ger resultat. Hon vet precis nu vad som fungerar för henne. När hon skulle springa sista varvet inför rekordtagningen ringde hon upp mig och vi grät lyckotårar tillsammans när hon passerade distansen. Jag fick vara med. Klockan var 5:50 igår morse och jag låg kvar i den varma sängen efter att hon lagt på. Hon fortsatte att springa, trots att hon gjort det i 5 dygn och 18 timmar. Vilken Evighetsmaskin!

Tack Diana för att jag fick springa med dig över ”mållinjen” till rekordet – och grattis till det fina resultatet!