Vi måste prata. Det här med att vara fräsch i träningslokalen. Jag vet att det ur mijlövänliga skäl inte går att tvätta träningskläderna i tid och otid – men det måste finnas en gräns för vad man utsätter sina medtränande för! Och en allmän god hygien borde inte vara svårt. Hur är gymvettet egentligen?

En våt hög. Foto: privat

En våt hög. Foto: privat

Idag var jag på spinning och körde ett stentufft Wattsup-pass för Camilla Ringström. Någon i min direkta cykelnärhet luktade gammal svettig, unken tröja redan innan passet hade startat. Så där så att ammoniaken sticker i näsan och du blir lite lätt yr. Jag är inte jättekänslig men blev lite illamående efter en stund. Jag kan bara gå till mig själv och hoppas på att jag inte utsätter någon för överstank (då ber jag att få veta det).

Jag bryr mig inte om att folk har samma kläder flera gånger när de är ute i friska luften och springer, men om du utsätter folk för din doft inomhus – visa lite hänsyn!

Mias tips på att dofta någotsånär bra under ett pass

  • Duscha och tvåla in dig och sköt din dagliga hygien. Det lär vi oss i skolan. Bläddra upp kapitlet i biologiboken som ligger på vinden.
  • Använd deodorant. Finns miljövänliga alternativ.
  • Tvätta träningskläderna då och då i 60 grader så försvinner gammal unken doft
  • Använd inte sköljmedel på funktionsmaterial, det täpper till funktionsporer och får plaggen att stinka
  • När du duschar efter ett pass, låt tröjan hänga med in i tvål- och shampoolöddret, vrid ur och häng upp. Den kommer dofta lite bättre än att bara torkas svettig och användas igen.
  • Tränar du mycket och svettas ofta? Raka bort busken under armarna ibland så kommer nytt hår ut som inte har ingrodd doft. Funkar även för män.
  • Att spraya en massa parfym på sig innan är inte en doftdöljare – kan vara ännu värre.

Jag blev dyngsvettig idag och mina kläder hamnar antingen i duschen eller tvättkorgen. Det går att göra mindre anspråk på miljön genom att använda miljövänliga produkter. Det fina med funktionsmaterial är att de sällan fäller av sig färg och kan kastas ner i en maskin med lite andra blandade färger utan att förstöra eller bli förstörda.

Har du mött detta och vågar du säga till om någon stinker?