Säg hej till tjejen som aldrig säger nej.

I vilken ände ska jag börja? Den delen att jag gått på högvarv de senaste månaderna? Att min sömn avslöjat för mig hur jag mår? Om ångesten jag kände när jag närmade mig startområdet på Kungsholmen Halvaraton i lördags? Om trycket över bröstet? Andingssvårigheterna? Den fullbokade almanacken? Flykten? Eller att jag försöker vara världens snällaste mot alla andra utom mig själv? Jag suger på att vara egoistisk helt enkelt. Och jag har totalt stoppat huvudet i sanden för kroppens signaler.

Totalt träningsförbud. Ögonen spann loss i skallen på mig. Allt som var inbokat då? Foto: privat

Totalt träningsförbud. Ögonen spann loss i skallen på mig. Allt som var inbokat då? Foto: privat

Idag var jag hos naprapaten för jag kan inte lyfta högerbenet sedan halvmaran. Jag toppandas och har svårt att få ner luften i lungorna. Jag trodde i min enfald att lite massage, några akupunkturnålar och ett litet knäck av bröstryggen skulle fixa till symtomen. Men icke sa nicke. Mitt stresspåslag i kroppen var lite för högt och min vilopuls ligger 5-7 slag över det normala. Bara att inse faktum.

Stressad.

Innan jag blir utbränd eller drar på mig en skada är det dags att dra i handbromsen (jo, båda mina barn har sagt till mig, likaså vänner…). Totalt träningsförbud i 7-10 dagar, inte ens promenad. Hur hamnade jag här? Detta händer i kroppen vid stress.

Allt hänger ihop. För att få en bra balans för Evighetsmaskinen brukar jag se över

  • Motion och rörelse
  • Kost
  • Vila och återhämtning
  • Mental balans

Dessutom ska flera områden fungera

  • Arbetet
  • Familjen
  • Kärlek
  • Vänner
  • Ekonomi

Om det är obalans på ett ställe brukar det inte vara så farligt att rätta till. Vacklar det på fler ställen kan det vara knepigare. Om stressen smyger sig på och träningen inte fungerar som ventil längre så strejkar den. Kroppen kan nämligen inte skilja på god och ond stress. Och träning är ett stresspåslag. Obalansen har pågått ett tag och jag har inte lyssnat på kroppen – jag har strutsat.

Jag har totalt träningsförbud i 7-10 dagar. Jag är beordrad soffläge med bok. Ett självklart beslut – skulle jag bli skadad eller utbränd är det längre väg tillbaka – jag tar det på allvar och bromsar på fler ställen samtidigt (multibegåvad som jag är).