Jag förknippas nog som ”Löparen Mia” och många tror säkert att jag är ute och springer jämt. Och långt. Typ 2 mil om dagen. Det är jag inte. För att vara ultralöpare springer jag rätt få mil per vecka. Däremot har jag lagt till en massa annan träning som styrka och spinning för att bli stark och hålla mig skadefri. Jag vill inte bara springa för då kanske jag tröttnar? För så biten är jag inte. Jag vill däremot vara fysiskt aktiv ungefär 8-10 timmar per vecka. Därför tyckte jag att det var en strålande idé att haka på Krutgubbens* ”Månadens Utmaning” där han gav 3 utmaningar per dag under hela januari. Det hela postades i en facebookgrupp med start på nyårsdagen. Hur svårt kan det vara tänkte jag. Det skulle ju ändå tränas. Och triggas av utmaningar gör jag ju, oavsett vad de består av. Ett drygt 50-tal personer ställde upp och jag har långsamt klättrat upp i listan och visat mig vara en tävlingsmänniska. Jag har tagit utmaningen på fullaste allvar och bara tappat poäng där jag har haft vilodag efter tävling, eller missat att läsa att det varit till exempel Social media detox och loggat in för att kolla dagens utmaning för sent…

Det jag inte förstod var hur han skulle ändra min inställning till saker och ting. Att med små, fina justeringar långsamt göra mig till en bättre människa, bara genom att ge mig en möjlighet. Att tänka annorlunda! Saker jag tidigare tagit för givet blev jag nu uppmärksammad på. Nu har jag tagit ett steg från ”run, eat, sleep, repeat” till något helt nytt!

Foto: privat

Foto: privat

Det lättaste i utmaningen var

  • Träna
  • Äta bra, hälsosam mat och satsa på mig själv
  • Ta selfies

Utmaningar som fått mig att göra något extra och engagerar mig

  • Välja Fairtrade. Jag försöker välja ekologiskt så mycket jag kan. Jag har även valt många Fairtradeprodukter men efter utmaningen har jag kollat in märkningen och finns det som alternativ så har det hamnat i min korg. Känns bra.
  • Göra en god gärning. Här har jag stannat upp – jag ser vart det behövs hjälp och jag engagerar mig, går inte bara förbi och vidare. Fixar varmt te åt de som sitter ute och tigger, köper hälsobröd med leverpastej åt hemlösa, frågar om jag ska hjälpa till att bära tunga kassar, SER mina medmänniskor. Inte bara får jag leenden tillbaka utan jag blir lugn i själen. Det har varit fantastiskt och jag tänker fortsätta. Jag kommer faktiskt inte ens ihåg vad jag gjorde för att få poäng, men jag har gjort så mycket mer.
  • Välgörenhet. Jag betalar månadsvis pengar till cancerfonden för_att_man_ska. Jag har inte varit så engagerad. Nu har jag skänkt pengar till flyktingförläggningar där det saknades strumpor och underkläder. Köper Situation Stockholm av fler än ”min” försäljare på Kungsholmen. För att jag har råd.
  • Ge bort en present – jag valde att ge mina kollegor ärliga komplimanger. Jag jobbar med fantastiska människor som är duktiga på sina saker men jag säger det sällan. Jag började en dag för att få poäng, men märkte hur bra jag mådde så jag har fortsatt med det och detta har lyft både mig själv och dem.

Det som varit tuffast

  • Lägga ut träningsutmaningar på sociala medier. Jag blir ofta kallad för idiot/galen/manisk i och med mina långa tävlingar och vill inte gärna spä på folks fördomar. Därför brukar jag försöka tona ned utmaningar – men här har jag nappat på några.

Jag har i alla fall blivit en glad, medveten och engagerad människa igen.

Tack_som_fan Krutgubben – You make a difference!

*) Krutgubben driver Actic Gym i Kista.