Bovete är en ettårig ört och inget sädesslag. Det är glutenfritt och innehåller gott om protein – hela 13,3 gr per 100 gr. Jag brukar använda helt bovete när jag gör min bovetegröt, ibland blandar jag med krossat bovete. Kung Markattas bovete behövs inte blötläggas innan, men fröna ska alltid sköljas först i varmt vatten sedan i kallt vatten. Jag lägger det hela bovetet i en skål kvällen innan och häller på kokande vatten så att det får stå över natten. På detta sätt går det snabbare att koka på morgonen om man har bråttom.

Foto: privat

Foto: privat

Bovete- och chiagröt

  • knappt en deciliter helt bovete
  • 1-2 msk chiafrön
  • 0,5-1 msk kokosolja
  • en nypa salt
  • lite gojibär eller rivet äpple
  • eventuellt lite kardemumma

Skölj bovetet och koka det en stund i saltat vatten. När grynen börjar svälla (ca 5 min) är det dags att hälla i chiafrön och kokosolja. Låt koka en liten stund till. Släng ner gojibär eller rivet äpple i slutet för lite mer smak och krydda med kardemumma om du vill. Kolla av om du behöver salta lite till eller låt bli.

Servera med färska bär och mjölk/sojamjölk/mandelmjölk.