Idag har jag haft ett PT-pass med Julia. Hon fick en halvmara och löpcoachning med mig i födelsedagspresent av sin mamma. Vi ska ses och träna olika saker vid fyra tillfällen, idag var det hållning och löpsteg på schemat.

En timme med roliga Julia i Hagaparken. Foto: privat

En timme med roliga Julia i Hagaparken. Foto: privat

Julia är lång och smal med en naturligt fin fotisättning. Löpsteget är lite långt och armarna skyddar kroppen vilket beror på att hon spelar fotboll 5 dagar i veckan. Där gäller det att ha låg tyngdpunkt, nu fördelade vi upp det hela och gjorde henne till en lång, kenyansk maratonlöperska :). Efter en stund hade hon rak, fin hållning, kortat av stegen och fick öva på att springa med 180 steg i minuten. Detta under progressiv löpning under 1 minut (springa i stegrande fart). Julia fick fokusera på antalet steg, öka takten, hitta rytmen i andning och fotisättning, sedan koppla på armar och öka farten lite till. Slappna av i axlarna och ta hjälp av armpendlingen för att få upp farten och behålla den raka hållningen. Hon fick köra sex stycken enminutare. Det är lättare att få in rätt teknik när det går lite snabbare. Kraften kommer från höften och det är lättare att checka av andning, armar, höft och foisättning när man vet att det bara är en minut som det ska springas. Sex minuter snabb, rätt löpning, sex minuter vila.

Det var jätteskoj att se hur hon anammade alla tips och bara flög iväg som om hon aldrig gjort annat än sprungit. Nästa omgång kör vi teknik i backar.