Jag och Petra springer långpass tillsammans nästan varje lördag. Det har blivit vårt sätt att umgås och samtala om allt mellan himmel och jord. På köpet får vi löpningen, samlar kilometer och frisk luft.

Långpass med Petra Månström- mer än bara löpning.

Jag och Petra på en frisk tur för två helger sedan. Foto: privat

Hur tänker vi?

Vi bestämmer längden på passet i form av tid (ibland runda). 90 min, 2h, 2,5h eller 3h. Söderrundan, Ekerö el Djurgården eller några varv i Ursvik.

Tempo. Vi förutbestämmer aldrig fart. Snacketempo är bas. Är någon av oss sliten efter lopp, tuff träning eller dålig sömn går vi i uppförsbackarna. Ibland tar vi gångpauser mitt i. Andra gånger kan vi lägga in en fartökning mitt i eller över Tranebergsbron.

Vi stannar alltid och fotar, eller avslutar åtminstone med en selfie.Är vi slut på energi stannar vi och handlar på vägen om vi inte har med oss bars och vatten. Vi startar oftast tidigt på morgonen för att vara lite själva, ibland så tidigt som 7:30, vilket gör att lördagen blir lång och härlig med tid för andra aktiviteter. Vi springer utomhus i alla väder.

Om jag skulle ge en nybörjare riktlinjer om distans och fart så är det förstås individuellt från person till person. Öka max 10% på distans per vecka för att hålla dig fri från överbelastningsskador. Långpassen ska gå långsamt (45-75 sekunder långsammare än din snabba fart). Undvik att dra på dig mjölksyra så att du kan bygga mitokondrier (Förenklat: den del i cellen som omvandlar fett, kolhydrat och protein till energi), därav den lägre farten. Var pass har sitt syfte, fart tränar du på andra pass.