En mäktig, mättande och syrligt äppelgod dessert eller fikapaj. Foto: privat

En mäktig, mättande och syrligt äppelgod dessert eller fikapaj. Foto: privat

Så fort tillfälle ges att testa recept i köket lägger jag timmar på det. Häromdagen kom en öppning när jag skulle träffa mina svägerskor. Egentligen hade vi bestämt att ses på restaurang dagen därpå, men planerna ändrades och det skulle vankas trerätters hos mig. Detta startar krativitetsprocessen i mig och jag var bara tvungen att förbereda en äppelpaj Miastajl. Eftersom cashewnötterna ska ligga i blöt minst fyra timmar satte jag igång på kvällskvisten.

 

Botten

 •  2 dl havregryn
 • 14 färska, supermjuka dadlar (urkärnade)
 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk vatten
 • 1 tsk kardemumma
 • en nypa salt

Fyllning

 • 200 gram cashewnötter (blötlagda minst fyra timmar)
 • 1-2 msk rivet limeskal
 • 3 msk limejuice
 • 1-2 saftiga aromaäpplen
 • 1 msk agavesirap eller honung
 • 2 krm salt
 • (1 msk kokosolja)
 • kanel till halva satsen

Blanda ihop alla ingredienser för pajbotten (jag körde i mixer, men har även testat en variant att bara röra ihop alla ingredienser, då blir den mer ”grov”). Den kommer att smaka ljuvlig bulldeg med kardemumman. Ta 6 små formar eller två medelstora pajformar och tryck ut degbotten i. Ställ in i kyl.

Mixa de avrunna cashewnötterna i en mixer och tillsätt limeskal, limesaft, salt och honung. Skala och kärna ur äpplena och släng ner i mixern. Du har nu en slät röra. Det går även att ta i en klick kokosolja om du vill att den ska stelna till lite i kylen, men det går även bra utan. Nu har du en syrlig äppel- och nötkräm. Ta halva satsen och blanda i kanel. Denna lade jag först i pajskalet och toppade sedan med den ljusa delan och garnerade med torkade äppelskivor som jag köpt i butik. Jag kan tänka mig att lite hackade hasselnötter kan passa bra till också.