>”Vi ökar när det återstår 500 meter!” vrålar jag. ”Neeeeeej!!!” svarar Johanna. ”Jo, det gör du!”

Jag tittar på min Garmin, slirar lite i modden trots kärringbroddar på Asicsen, 820 meter kvar, en liten backe. Jag sätter min hand i ryggen på Johanna och räknar ner, 700 meter, 540 meter. ”Nu! Kom och håll i min arm!” hojtar jag genom snöflingorna. Johanna kommer närmre, hakar fast sig i mig och vi ökar takten gemensamt. Vi springer ifatt Diana, hon hänger med. ”Fokusera på din andning och låt fötterna gå av sig själv” tipsar jag när jag drar framåt. Vi springer ihop i 150 meter sen har Johanna fått ny kraft, hakar loss sig och ökar själv tempot. Jag stannar klockan vid 10 km och vi pustar ut och varvar ner mot Zinken i skönt snacketempo.

Dianas mål var att greja Söder runt i motvind och snömodd på 55 minuter. Johannas mål var att överleva. Vi grejade det på 55:03. Mission accomplished!

Tröskelpass med IFL
Klubben kör kontinuerligt samma runda runt Söder i lite hårdare tempo. Den är flack och går på asfalt. Här har de flesta persat på milen och förbättrat sig rejält. Vi använder dessa pass som Koll-på-formen. Det är bra att köra kontroller ibland för att se om träningen har gett resultat. Idag var det rätt svårt att hålla hög fart då första delen var just i snömodd och stark motvind. Det tänkta 5:10-tempot justerades snabbt. Sen prickade vår grupp även ankomsten från Mariehamn och vi fick zickzacka mellan rökande, ölbackskånkande och julespritsinhandlande flanörer. Dessa pass brukar ge flera naturliga fartgrupper, jag skulle leda de som ville springa på 50-52 minuter (för jag vet att Diana grejar det) men vädret ville annorlunda. Som ledare lämnar jag ingen längst bak. Tack Anita som hjälpte till att dra in den ena gruppen på 52 minuter. Andra utlovade farthållare var Uffe på 40 minuter, Allan på 45 och Anders &Co på 47. Hade någon velat springa på en timme hade vi grejat det också. Jag tror att det var ett toppenpass för nya Johanna, detta väder och underlag kan ju bara bygga grym karaktär 🙂

Dessutom ger ju snömoddslöpning i motvind pannben och trimmad julskinka. Which reminds me of stretching.