>Det beror nog på vem man frågar.

Att springa distanser som 100 miles eller sommarens 246 kilometer kanske inte uppfattas som normalt. Och då kan ju omgivningen ifrågasätta välmåendet i skallen 😉

Men det är inte det jag menar. Ni som läst min blogg ett tag vet att jag vägde 83 kg för 15 år sedan. Då var jag storrökare. Jag slutade röka 2002 och tränade till Stockholm Marathon 2004. Under denna tid erbjöd min dåvarande arbetsplats Hälsokontroller – allt för att gynna välmående. Jag hade år 2002 lungkapacitet som en 60-åring. Mina övriga värden var rätt bra eftersom jag börjat träna och gått ner i vikt.

Nu tränar jag tio gånger så mycket. Tänker mer på vad jag stoppar i mig. Men hur mår min kropp? Det borde finnas en lucka på axeln som gick att öppna och kolla de olika värdena i kroppen: HB, vitaminer/mineraler och allmäntillstånd. Att springa långt gör att blodplättarna ”krossas” och blodet tunnas ut. Typ. Nu är ju kroppen en mer komplex maskin än så – och det krävs mer än lite Järnbrus på morgonen för att ersätta hård träning. Träning bryter ned, kost och vila bygger upp.

Var går gränsen? Jag har successivt ökat min dos och känner mig hel och frisk. Men som coachen sa ”Du sprang 4 ultralopp inom loppet av 2 månader förra sommaren”. Det var distanser som 68 km, 60 km, 90 km och 161 km. Inte konstigt att högerbenet var svullet i september. Hur mycket nollställde jag i kroppen – hur mycket har jag kunnat ersätta? Jag har inte ägnat det så mycket tanke – mer än att jag äter bra mat.

Men så är jag rätt nyfiken. Har jag fortfarande lungkapacitet som en 60-åring? Vilket HB-värde har jag? Något annat som jag borde tänka på som långdistanslöpare?

Önskedrömmen vore förstås att få en Hälsokontroll som Företagshälsovård. I dagsläget får vi bara komma dit om vi är sjuka. En kartläggning om hur jag fortsätter att hålla mig välmående skulle väl vara en billigare investering än att bli sjuk. (Edit: Jag har företagshälsovård via jobbet – men endast om jag blir sjuk.)

Erbjuds du en hälsokartläggning hos din arbetsgivare?