Nu hägrar förkylningstider och dagarna blir kortare. Det betyder ju att nätterna blir längre och då sover vi väl mer… eller?

En liten tupplur kanske? Bara att slänga ut liggunderlaget tyckte Fredrik i somras under löparresan till Frankrike. Foto: privat

En liten tupplur kanske? Bara att slänga ut liggunderlaget tyckte Fredrik i somras under löparresan till Frankrike. Foto: privat

Klart det inte är så. Snart börjar den mest hektiska tiden på året med advent, lucia, avslutningar, jobb som ska hinnas bli klart och jul med alla bestyr/mat/pynt/mysfika/klappinhandling/välgörenhet/sylta/silla/baka… Det är knappt så att man orkar tänka på vad man ska göra på nyår för berget med saker som ska genomföras på dygnets 24 timmar. När ska jag hinna noppa ögonbryna?

Lägg då till att du ska ha tid att träna, se pigg och fräsh ut och vara så där underbart trevlig mot kollegor, familj och kamrater.

Nåväl. Jag tänkte i alla fall samla lite tips för hur du håller dig pigg och fräsh några veckor framöver så att du håller hela vägen till nyår! Jag tänker i alla fall hålla Evighetsmaskinen skimrande!

Tips 1 – SOV!

Om du jobbar, tränar och har familj så behöver du ungefär 8 timmars sömn för att kunna återhämta dig och låta cellerna repareras. Är du tonåring behöver du fler timmar, är du pensionär behöver du färre – detta beror alltså på hur många celler som behöver laddas upp i din kropp.

Om du inte sover 8 timmar per natt, börja med att lägga till 15 minuters sömn. Lägg dig lite tidigare, eller vakna lite senare. Tar du 7,5 minuter i vardera ände så märks det knappt tidsmässigt men resultatet blir stort.

Fördelar med bra sömn

  • Du orkar mer
  • Du har mer motståndskraft mot förkylningar och baskilusker när du är utvilad och pigg
  • Cellerna i kroppen laddar upp sig och får ny energi
  • Musklerna bygger upp det du brutit ner under träningen
  • Du tänker fler positiva tankar
  • Du hanterar bekymmer bättre och har högre toleransnivå
  • Du slipper påsar och svarta ringar under ögonen
Sover sittandes i bilen under tiden jag är support på Fotrally. Powernaps är givet. Foto: privat

Sover sittandes i bilen under tiden jag är support på Fotrally då vinnaren var vaken i närmare 88 timmar. Powernaps är givet och jag är rätt sliten här. Foto: privat

Kul att veta om sömn:

Visste du att det går att ta små powernaps för att piggna till, och de behöver inte vara längre än 5 minuter! Detta är något man tillämpar inom ultralöpningen då man ska springa ett dygn eller mer. För att få ut maximalt av en powernap ska de tydligen vara 5, 25 eller 90 minuter långa. Att sova över ett tidsspann för en in i en annan sömnfas och förstör effekten. Jag har tidigare sovit 20 minuter men ska ställa om detta till 25 minuter framöver och se hur det fungerar.