Om jag på något vis skulle missa hur jag själv mår så säger min sömn allt om det. När jag är harmonisk och mår riktigt bra sover jag ungefär 7,5 timmar-8 timmar och vaknar lugn. Är något snett så vaknar jag flera gånger per natt och sover bara 6 timmar. Det kan handla om allt från stress på jobbet, saker som jag inte hunnit, konflikt med människor eller något tråkigt som hänt.

Här går jag och sover under Trans Scania 2010. Loppet tog mig 56 timmar då. Foto: privat

Här går jag och sover under Trans Scania 2010. Loppet tog mig 56 timmar då. Foto: privat

Jag vet att sömnen är en av de viktigaste hörnstenarna för att få ett bra balanserat liv. Är jag utvilad är jag glad och tar utmaningar och prövningar mycket mer positivt än om jag är trött. Jag möter motstånd på ett överskådligt sätt och gör mig inte till ett offer. När vi sover återhämtas våra celler och den träning vi gjort som brutit ner muskler, får nu byggas upp.

Låt inte för lite sömn bli stress

När jag är inne i en för-lite-sömn period är det lätt att ligga och oroa sig och titta på klockan. Detta i sig blir ju ytterligare en stress. Så här gör jag för att varva ner och koppla bort.

  • Varvar ner på kvällen och tar bort intryck efter intryck. Jag tittar inte på TV och startar inte igång en massa projekt på datorn eller surfar runt och söker ny input. Jag sänker eventuell musik och rör mig långsammare.
  • Sitter en stund (10 minuter) i soffan och gör ingenting. Låter mina tankar virvla fritt så att de inte behöver jaga mig när jag kryper ner i sängen. Ibland tar jag en kopp te.
  • Jag skriver ner saker som jag ska lägga åt sidan och ta tag i dagen efter istället för att älta dem innan sovdags
  • Läser en bok för att skingra de eventuella jobbighetstankarna
  • När jag vaknar för tidigt ligger jag kvar i sängen ett långt tag och låter kroppen få vila, även om huvudet är vaket. Jag tänker att någon sorts vila ger det.

På detta sätt brukar jag kunna känna mig utvilad trots att jag bara sovit 6 timmar och det går lite snabbare att återfå den bra sömnen och ta tag i oron.

Har du några knep att skingra jobbiga tankar innan du går och lägger dig eller vaknar för tidigt?