Det är livsfarligt att som lekman ge kostråd. Häromdagen (eller var det idag) stod det på någon löpsedel (Metro) att någon blivit så stressad av sin PT att denne hamnat i en ätstörning. Sophia skriver klokt på Facebook om ”Det går inte att ge råd till någon efter en tvåveckorskurs som kostrådgivare, det ligger en lång utbildning bakom.”

Gillar färgglatt! Foto: privat

Gillar färgglatt! Foto: privat

Idag höll jag föreläsning om Motivation, Att bestämma sig och att behålla sina Goda Vanor (nyårslöften). Jag fick frågan om kost. Jag kan ju bara ge mina egna synpunkter och vad som passar just mig, men jag ger mig inte in i debatten och råder på stående fot från scen. Kanske uppfattas jag som vag, men jag har inte torrt på fötterna.

De som däremot vet vad kost och träning innebäar är bland annat just Sophia – läs hennes blogg här. Du kan säkert hitta en massa bra kosttips på Petra Månströms Maratonbloggen, där hon har flera olika experter som svarar på frågor. Bland annat Petra Kindlund.

Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för andra. Är du ändå nyfiken på min filosofi? Då spaltar jag upp mina tankar kring kost här:

  • Jag fyller min kropp med ”ren”, näringsrik mat
  • Jag väljer mat från alla källor – kolhydrater, protein, fett, frukt och grönt
  • Jag undviker hel- och halvfabrikat i största möjligaste mån
  • Jag äter fet fisk minst två gånger i veckan
  • Jag äter frukost, lunch och middag. Däremellan kan det bli 1-3 mellanmål beroende på om jag tränar eller ej
  • Jag kan äta fikabröd – men inte istället för en måltid. Riktig mat går först
  • Jag äter färgglatt och vackert
  • Jag äter mat som jag vet att min kropp tar upp och processar lätt

Det var väl inte så svårt. Dessutom dricker jag massor av vatten. Och gott rödvin när tillfälle ges!