Jag har varit en del av TEC’s förening i 3 år nu och antingen sprungit loppet, eller varit funktionär sedan starten för 7 år sedan. Av alla de 200 löparna kommer bloggarna fyllas med löparhistorier och race reports. Jag kommer att berätta lite om hur det är bakom kulisserna.

Information till löparna inne i tältet innan start. Foto: privat

Information till löparna inne i tältet innan start. Foto: privat

Att arrangera ett lopp

Det är en hel del administration innan loppet. David Sundvall och Jonas Wängberg som är Loppansvariga bär det tyngsta lasset med tillstånd, kontakt med kommun, bokning av Ensta Krog, sophämtning, hotellbokning och förhandling av priser för löpare, priser, presenter, sponsorer, tälthyra, el, vatten… listan är så lång så jag är glad att jag ”bara” är den som hjälper till att sanktionera loppet via IF Linnéa, Stockholms Friidrottsförbund och andra instanser. Jag ansvarar även för matkontrollen. Sedan är det raggning av funktionärer som är viktigt. Förutom Jonas, David och jag brukar Daniel Becker vara involverad – framförallt i sponsorfrågan. Eftersom Jonas var bortrest denna gång hoppade dessutom Jan-Erik Ramström in som vice Raceleader.

Funktionärer

Alla deltar frivilligt och många återkommer år efter år. De är rutinerade eller nya och nyfikna. Det är schemaläggning av hjälpen så de som hjälper till är vanligtvis där 4-8 timmar, men några väljer att hänga med till och från hela tiden. Jag är så tacksam för all frivillig hjälp, alla positiva människor jag får samarbeta med och känslan som skapas i matkontrollen.

Dagen före loppet

  • Upp med tält (utlagt på entreprenad) och fixa bord för förvaring av löparnas prylar
  • Dra el och vatten (Ensta Krog har inget kök)
  • Handla mat och energi (Det tar några timmar…)
  • Middag och föreläsning
  • Ställa i ordning allt så det går snabbt att fixa på morgonkvisten innan loppet

Summering: Mycket bära, släpa, fixa, ordna. Tusen järn i elden och adrenalinet på topp. Tiden flyger iväg och mitt eget matintag blir inte som vanligt. Hinner inte. Glömmer. Småäter skräp som choklad, chips och annat jag kommer över. Äter dubbel middag för jag är så låg på energi på kvällen.

Precis innan loppet

  • Nummerlappsutdelning. Tidtagning av Reima Hartikainen och Peter Eriksson
  • Blanda sport- och energidryck
  • Fylla vattendunkar
  • Sätta funktionärer i arbete

När starten gått

I matkontrollen. Foto: Henrik Pehrson

I matkontrollen. Foto: Henrik Pehrson

Nu börjar det stora arbetet för mitt team. Det tomma energibordet ska fyllas med ostsmörgåsar som ska bredas, bananer, äpplen, smågodis, chips, choklad, saltgurka, gel, otaliga muggar med olika drycker – sportdryck, cola, vatten. Kaffe ska kokas, buljong och blåbärsoppa fixas. Det är högt tryck och alla jobbar på fokuserat. De som är med i matkontrollen är rutinerade och har varit med förut.

Under loppet kommer det även att serveras hamburgare, pizza, pasta och våfflor. Allt ska hämtas (tack Daniel!), skivas, fördelas, stoppas i munnarna på löparana.

Under loppet

  • Registrera pacers
  • Ta hand om trötta, slitna, skadade, uttorkade löpare
  • Skicka löpare på massage hos kiropraktorerna
  • Rycka in precis överallt det behövs
  • Värma upp energilösa, frusna löpare och se till att de mår bra igen
  • Krama om och gratulera
  • Dela ut medaljer, spännen och komplimanger
  • Heja heja heja och vara positiv

Löparna i fokus

Jag fick nöjet att pace:a Niklas, Angelo och Diana. Foto: privat

Jag fick nöjet att pace:a Niklas, Angelo och Diana. Foto: privat

Som funktionär och arrangör tänker man inte på sig själv en enda gång under loppet. Hela tiden står löparnas välmående i fokus. Fylla dem med energi, peppa dem och se till att de ger sig ut på ett varv till och inte bryter. Jag fick vid 3 tillfällen snabbt byta om och ställa upp som pacer (medlöpare åt trötta löpare), då det inte fanns några andra tillgängliga. Detta gav mig 45 kilometers gång/löpning i spåret vilket är givande och rofyllt.

Efter loppet

  • Rigga ner
  • Plocka undan
  • Ta hand om mat, micro, vattenkokare, priser…
  • Städa. Skura omklädningsrum och funktionärsstuga

Det tar en del tid med att plocka i ordning allt. Trötta och utarbetade efter 40 timmars arbete på 3 dygn (varav en hel vaken natt) går allt i slow motion. Jag fick dispens att lämna tävlingsplatsen strax före 15 på söndageftermiddagen. Då hade alla gått i mål och endast lite fix kvarstod. Jag är tröttare efter att vara funktionär utan sömn, än att själv springa loppet.

Glad över ett bra arrangerat lopp. Trött. Nöjd. Tom.