Här uppe på STF Storulvåns löparläger är Haglöfs på plats. Vi har fått möjlighet att testa skor, kläder och ryggsäckar. Jag tog tillfället i akt att testa nästa års terrängskor som ännu inte finns på marknaden.

haglöfs

Nästa säsongs terrängskor från Haglöfs får testas rejält. Foto: Petra Månström

Haglöfs har alltid så klara, fina färger på sina grejer, likaså prototyperna på skor! Gröna, rosa, knallblå och så dessa röda jag testade. Det som är absolut viktigast för mig är sulan och mjukheten i den. Är den hård så är den säkert hal. Är den mjuk och följsam så greppar den bra. Jag kände direkt att dessa skor var av det senare slaget. Mjuka följsamma terrängräfflor. Skon är rätt bred vilket passar de med normalbred till bred fot. Jag har rätt smala fötter men är van att springa i rymligare skor och hindrades inte av detta.

Tuff löparterräng. Foto: privat

Tuff löparterräng. Foto: privat

Testförhållanden

  • 2+ i luften och på de 10 km vi sprang hade vi: sol, snö, hagel, sol och hård vind.
  • Terrängen var varierad med sten, stigar, hala spänger och leriga myrar
  • 2,5 km lutade rejält uppåt, sedan svag lutning för att på hemvägen gå brant utför

Jag hade hela tiden bra grepp med sulorna på de halare partierna på spängerna. Jag utmanade skorna och sprang ibland bredvid för att känna efter hur underlaget kändes. Skon höll sig hela tiden varm trots att det under en stund kom hårda hagelvindar och vattnet/leran var kall. Själva inanmätet i skon var tunnt och bra – precis som jag gillar. Jag vill inte ha för mycket fluff utan känna det som en andra hud. Skon var som sagt rymlig och tårna fick gott om plats. Jag gjorde inte ett enda snedtramp trots stenig, teknisk terräng. Jag utsatte skorna för allt – lera, halka, vatten och vassa stenar. När jag kom tillbaka till Fjällstationen så såg skorna knappt använda ut. Den räfflade sulan var som oljig och ingenting hade fastnat. Tänk om alla skor kunde kännas nytvättade och rena efter ett tufft NMT-pass! Detta är helt klart en sko som jag kan tänka mig införskaffa för framtida terränglöpningar.