Häromdagen postade jag en bild på Instagram och Facebook med texten:

”Om solen inte orkar fram bakom molnen, dra på dig en färgglad tröja och spring med någon du tycker om! Just nu snurrar mitt liv kring tre saker: resor, jobb och tävlingar.

Däremellan behöver jag boosta energi från nära och kära. Jag försöker lägga energi på saker jag KAN påverka (som en färgglad tröja, ett leende, vilka jag träffar och en inställning) och låter resten få rulla som det vill.”

Tankar om uthållighet

Jag tankar energi med mina barn. Här är en löprunda med dottern. Foto: Daniel Gual

Detta startade en liten debatt om huruvida Uthållighet är en metod eller en taktik. För mig är det båda. Och jag tänker ge min syn på uthållighet här.

En inställning

När jag berättar om att jag springer långa lopp och kan hålla igång i 56 timmar i sträck får jag en rad olika frågor som ”blir du inte trött”, ”får man äta och gå på toaletten”, ”blir det inte långtråkigt?” och ”Hur hanterar du utmaningen?”

För mig handlar min uthållighet främst om en inställning. Att jag bemöter saker på ett visst sätt. Detta gäller både under tävling och i mitt arbete. Inställningen är ”Lösningsorienterad”. Jag lägger min energi på saker jag KAN påverka. Alltså bryr jag mig föga om väder, jag kan bara påverka VAD jag sätter på mig för kläder och hur jag tänker om vädret. Noll energi i tankekraft. Att vara väl förberedd på att lösa problem som då uppstår vid till exempel regn eller snö gör att jag känner mig trygg och kan använda energin till rätt saker – att springa.

Hur kan jag påverka min inställning?

Har jag ingen energi blir jag sur och bemöter saker dåligt. Alltså ser jag till att hela tiden fylla på med energi. Detsamma gäller på jobbet – att sova och äta är två hörnstenar för att jag ska kunna hantera stress bättre, om det nu är en stressig situation på jobbet. Jag boostar även energi från människor – jag har en drös som berikar mig.

En metod och tillvägagångssätt

Jag jobbar som marknadschef för ett Amerikanskt mjukvaruföretag. Förra året genomförde vi 98 kampanjer. Att driva så många projekt och vara kontrollmänniska är svårt, alltså har jag fått lära mig tre viktiga saker

  • Prioritera
  • Delegera
  • Lägg energi på det som är viktigt

Visst kommer rutin och erfarenhet in. Men att hitta drivkraften och att tycka att det är roligt gör att det blir lättare. Min drivkraft i löpningen är glädje, på jobbet är jag mer resultatdriven.

När allt flyter på och går bra i vardagen passar jag på att göra saker som är mindre roliga och som jag egentligen kanske inte tycker om (admin, springa i backar osv) vilket gör att när jag är utsatt för stress görs dessa saker mer neutralt än med en suck och kass inställning.

En taktik

När andra löpare under en tävling gnäller över väder, ont i magen/illamående eller trötthet blir jag stärkt. Jag känner mig trygg i att veta att jag orkar lite till, att min inställning inte suger onödig energi, jag kan till och med känna i luften hur jag FÅR energi av dem som gnäller. Under en av mina 24-timmarstävlingar blev en tjej sur och irriterad på mig för att jag hann göra blogginlägg och svara på kommentarer på Facebook. Det var min taktik och strategi för att hitta tillbaka efter en liten dipp. Min dipp varade i 12 minuter, hennes betydligt längre – främst för att hon lade energi på att irritera sig på mig. Jag passade på att äta en powerbar och bara fokusera på mig själv – detta gjorde att jag vann den tävlingen. En taktik jag tagit med mig ”Att lägga energi på rätt saker”.