Jag har kommit fram till Namibia och möts av solens värme och okända dofter. Jag är ensam. Ensam såtillvida att jag har tackat nej till att resa med någon eller berätta för de andra deltagarna i loppet vilken dag jag anländer. Jag vill landa och gå in i min bubbla. Jag har ett starkt behov att zoona ut efter senaste veckans upplevda irritation. Förmodligen nervositet. En för mig ganska ny känsla. Jag brukar inte bli nervös, bara behöva lite mer egentid och blir kort mot min omgivning. Så får det vara, jag kan vara oegoistisk resten av året.

Väl på plats infinner sig lugnet. Nu ska jag se till att vara ute i värmen, sova 8h utan A/C, få fram lite skandinaviskt pigment på novemberhud. Allt för att vara så redo som möjligt.

Om loppet

Beyond the Ultimate BTU arrangerar loppet för tredje gången. Det är enkla regler:

 • Loppet möter 250 km fördelat på fem etapper. Alla startar och går i mål på samma ställe för varje etapp. Arrangören räknar ihop tiden och utser en vinnare i slutmålet. Etapperna är 50+50+45+22+92 km. Ligger man väldigt långt bak sista dagen kan man få en ”shortcut” och bara springa 78 km.
 • Arrangören står för tält, kokt vatten i tältlägret och ombesörjer vattenkontroller med 10-15 km mellanrum. Resten bär du själv med dig.
 • Du är självförsörjande och behöver ha mat med dig som motsvarar minst 2200kcal per dag. Gärna mer. Obligatorisk utrustning är även ett omfattande medicinskt kit, sovsäck, liggunderlag, fickkniv, pannlampa, solkräm, keps med solskydd, solglasögon, vaselin, insektsmedel och försäkringsdikument för extremsport.
 • Du bär allt själv och lämnar inget skräp bakom dig förutom det som lämnar kroppen (gräv en grop i sanden för ändamålet).
 • Du måste bära med dig 2,5L vatten efter varje checkpoint.

Förutsättningar

Namibiaöknen är världens äldsta öken. Temperaturen kan stiga upp till 50 grader på dagen (nej, inte i skuggan, för det finns ingen) och ner mot 5 grader på natten. Jag fryser lätt och dessa variationer skrämmer mig mest. Dela ska jag parera värme med vätska, salt och elektrolyter. Jag behöver också kyla av kroppen. Sen att hålla mig varm på natten utan att behöva bära med mig tunga kläder i ryggsäcken, Den ska vara så lätt som möjligt.

Min energiplan

Mina dagsransoner innehåller mellan 2246-2858 kcal. Jag har lite extra energi med mig till start och får se om jag klämmer ner det i ryggsäcken, eller låter det åka hem. Maten väger totalt 3,1 kg

Jag har förpackad maten dagsvis i påsar och en dag startar med kokosgröt 4 dagar och riktig mat den sista dagen då det är lång etapp. Till middag blir det frystorkade maträtter.

Under själva löpningen har jag Perpetuem i flaskorna, snickers och gel/godis och jordnötssmör. Jag har några vacuumförpackade ölkorvar som kan vara bra att bryta sockret med, och gör en törstig.

Övriga intag

Förutom maten har jag med mig salttabletter och elektrolyter/resorb. Jag tar 2 salttabletter i timmen (jag svettas mycket) och ”smaksätter” vattnet med elektrolyter från Pureness. Jag har fördruckit mig på resorb och kan inte ta det under tiden jag springer, men däremot direkt efter, vilket är planen. Jag tar trippel magnesium innan jag går och lägger mig. Detta för att undvika kramp. Däremot tar jag inte enskilt magnesium under löpningen för att det påverkar magen, här förlitar jag mig på elektrolyterna.

Hygien

Jag har alltid haft devisen ”Hamnar jag på sjukhus ska jag vara ren om arslet”. Alltså har jag valt att ta med mig våtservetter (vikt 87 gram). Jag har även en minitvål i påse från ett hotell, som jag ska offra lite vatten på kvällen att tvätta mig med. En minideodarant får vara min ytliga följeslagare. Jag luktar åtminstone lite fräsht i varje etappstart.

Kläder

Detta är vad jag har på mig under löpningen. (Jag har problem att ladda upp bilder i inlägget, men de finns på Instagram).

Jag kommer att springa i en långärmad vit tunn tröja (H&M move), korta löpartights (Powerwoman), keps med solskyddstyg (Salomon), solglasögon (Sziols), Skor: Hoka RocketX samt sandgaiters (specialbeställda från Sydafrika).

Detta är ombyte:

 • 2 par tunna strumpor
 • En supertunna löpar t-shirt
 • En tunn vindjacka
 • 4 par tunna, luftiga mormorstrosor
 • En dunjacka (Haglöfs L.I.M 148 gram)
 • 3 merinoull-buffar (värma huvud och ben, lättare än tights).

Mina lyxvaror

 • Folie-/värmefilt
 • Deodorant, tvättlapp, några gram tvål
 • Våtservetter
 • Stavar
 • Powerbank