Efter helgens snölöpning fick jag många frågor kring vilka skor jag har på vintern. Jag varierar skor som vanligt efter väder, underlag och distans. Här kommer en del av min skopark och mina vinterfavoriter.

Icebug Rover BUGrip

Skor vid vinterlöpning
Foto: privat

Det absolut bästa med att investera i ett par Icebugs är deras support. Tappar du dobbar eller skorna går sönder får du nya, eller reparerade kostnadsfritt. Jag använder mina på följande underlag:

  • Hård packad snö
  • Isiga vägar
  • Snöiga skogsvägar
  • Snömodd med is under

Jag kan springa rakt ut i en slirig backe och känna mig trygg med greppet. Skorna är lite dämpade och dessa kan jag ha på långpass. Dessutom är sulan mjuk och dobbarna åker in lite om du skulle springa på asfalt – så det känns inte hårt och stumt.

Innov-8 X-talon 212

Skor vid vinterlöpning
Foto: privat

Mina terrängskor fungerar superbra i visst vinterunderlag. Just den här modellen har fantastikt greppbart gummi i sulan och är odämpade. Jag springer pass upp till 15 km med dem. Dessa har grovt mönstrad sula och jag använder dem på följande underlag:

  • Slask med asfalt under
  • Snömodd med asfalt under
  • Skog och terräng med nysnö och ingen is

Hoka One One Speedgoat

Skor vid vinterlöpning
Foto: privat

Dessa trotjänare har varit med på ett lerigt 100-mileslopp. Som gjorda för långa distanser i terräng. Jag har dessa om jag ska springa långt på vintern, över 20 km och underlaget inte är isigt. Vid slask är det bra att jag kommer upp en bit så att sulan tar vätan istället för foten och strumpan. Jag använder dem på följande underlag:

  • Asfalt, grusväg med snömodd
  • Asfalt med slask

Icebug sprint-X

Skor vid vinterlöpning
Foto: privagt

Dessa raringar är förmodligen ett par orienteringsskor med spik. Jag hittade dem på rean och använde när jag körde militärträning på vintern tidigare. Sist jag hade dem i Ursvik blev jag jagad av en snabbfotad man, som efter några kilometer började ropa på mig ”Staaaaaannaaaaa! Jag måste få seeeeee dina skoooooor!” Jag formligen flög ner för backarna som var packad is och jag kände mig oövervinnlig. Stannade förstås och visade sulan. Han var imponerad. Underlag jag använder dessa på:

  • Nästa gång jag VET att det är isgata i Ursvik och jag bjuder med killarna på jobbet på en rapp lunchrunda. Vem vill inte imponera liksom!

Dra-på-dobbar

Jag har haft x antal dra-på-dobbar på vanliga skor men räknar man ihop hur många som gått sönder så är investeringen i riktiga dubbskor mer värd och håller i längden. Jag tyckte även att de snurrade runt/vred sig eller klämmer på översidan av foten – samt osköna att springa på asfalt med. Så för mig blir det tummen ner här.

Dobba dina egna skor

Har du ett par skor som ändå är på upphällningen och ändå ska vaska kan du själv dobba dem. Var noga med att det är tillräckligt hög sula så att du inte får spikmatta på insidan bara :-). Här är en sida jag hittade för detta ändamål.

Har du några favoriter på vintern?