Jag går nu in på mitt elfte år som löpare, och sjunde som ultralöpare. Under denna tid har jag dragit på mig en överbelastningsskada i form av en hälsporre som jag nu är kvitt, men efter det har jag lyckats hålla kroppen stark och motståndskraftig. Tills nu.

För två veckor sedan var det isande kallt ute och jag var inte tillräckligt uppvärmd när jag skulle springa backintervaller med klubben. Efter fem vändor stramade det till i höger vad. Jag slutade springa direkt och vilade i några dagar. Efter fem dagar sprang jag och det började strama igen i vaden efter 11km, jag joggade lugnt vidare till tunnelbanan då. Efter det har jag inte känt något, förrän i söndags då jag tog en lugn jogg och det högg till ordentligt efter 6km. Jag haltade till tunnelbanan och har haft ont sedan dess.

Muskelbristning i vaden

Skadad

Tar bort lite av stelheten i överkompenserade muskler. Foto: privat

Eller en ruptur i soleus. Den yttre vadmuskeln har en bristning. Min naprapat kunde via ultraljud kolla in hur det såg och det verkade vara en liten bristning som redan börjat läka sig. Jag är så tacksam för snabb hjälp och positivt svar. Eftersom jag inte kännt något under några turer har jag kompenserat med den yttre senan och muskeln som fick lite avlastning med hjälp av nålar. Nu är det följande som gäller:

  • Löpförbud 7-10 dagar
  • Ingen stretch eller töjning
  • Promenader för att hålla igång blodcirkulation och hjälpa läkningen rekommenderas
  • Tåhävningar – både raka och med böjda ben – för att påskynda läkningen

Det var ju inte så farligt. Nästa vecka är jag tillbaka och småjoggar runt stan igen eller tar en lunchjogg i Ursvik.