I söndags blev jag liveintervjuad av Petra Månström för Maratonpodden (avsnittet kommer om någon vecka). Hon frågade mig hur jag ser på kost. Jag blev lite överrumplad och svarade bara ”Jag äter för att kunna träna”. Och det är så det är nu.

1995 gick jag på ViktVäktarna. Då tränade jag för att kunna äta, jag samlade poäng för att FÅ äta extra kalorier. Under åren har jag lagt stor vikt vid att äta bra mat och att fylla Evighetsmaskinens celler med bra bränsle. Jag äter mat från alla näringsgrupper – kolhydrater, protein och fett. Jag fyller på med vitaminer och mineraler. Jag har lärt mig vilken kost som gör att jag kan springa och träna länge, mat som gör mig stark och pigg, kost som håller humöret uppe – och vad som inte alls funkar. Jag äter alltså för att orka träna och ha ett jämt, piggt humör.

Fröken Chiafrö

Kvarg med råsaft av svarta vinbär. Foto: privat

Renlevnadsmänniska eller en hälsohetsande Matkommandora?

Jag har valt att inte äta pizza, hamburgare, kebab och korvkiosksmiddag. Denna mat gör mig trött och tung i sinnet. Detta är mitt val och visst kan jag äta onyttigt eller fastfood vid enstaka tillfällen, men jag väljer hellre andra alternativ. Min filosofi är 80/20 – Jag fyller på kroppen med 80% riktigt bra mat, då finns det utrymme för det som inte är så bra – som champagne, rödvin, choklad och fikabröd. Jag tror inte på förbud, och jag försöker hålla balansen mellan bra och mindre bra. Detta gör att jag har massor av energi och oftast är väldigt pigg.

Lagar maten själv

Fröken Chiafrö

Mias snabbmat. Foto: privat

Eftersom jag gillar att laga mat så är det ingen tråkig uppoffring. Jag lovade mig själv när barnen flyttade hemifrån att inte bli en fil-och-smörgås-person och försöker servera mig själv lagad mat varje dag, som jag dessutom serverar mig vackert (så att måltiderna skulle passa på Instagram). Det är självkärlek.

Eat Clean

Fröken Chiafrö

Basen i min föda, grönsaker. Foto: privat

I största möjligaste mån äter jag ekologiskt och försöker undvika mat med smakförhöjande ämnen, tillsatt socker och E-nummer i långa rader. Jag tänker ”rent”.

Experimentera i köket

Fröken Chiafrö

Rawfood nötfri choklad och mangokakor Foto: privat

Petra brukar kalla mig Fröken Chiafrö på skoj, och hon tycker att jag är den hälsosammaste kompisen. Riktigt så är det inte. Jag gillar att laga alternativ mat och äter mycket vegetariskt – det betyder inte att jag är vegetarian för jag äter även kött. Eftersom jag valt att inte äta gluten och gillar rawfood så testar jag alternativa kladdkakor, bars, bröd och mellanmål. I mitt skafferi finns det fröer, nötter och gryner i större utsträckning än i vanliga ”Svenssonkök”.

Jag har hittat ett sätt att äta och leva på som ger mig energi och gör mig uthållig. Och med tanke på vad som anses ”normalt” så är jag nog Fröken Chiafrö.