>…sa jag till sonen igår kväll. Vaknade 04:50 och tassade upp i köket. -10,7. Kröp ner i sängen igen och dåsade till. Drömde om barmark och tusingar…

Hörde 20 minuter senare hur Alex tyst tassar upp för att inte störa mig. ”Fan, vad grym son jag har” tänkte jag och hoppade raskt ur sängen. ”Jag ångrar mig – jag hänger med!”. Efter snabbfrukost och påbylsande tog vi Rally-Mazdan till Östermalms IP.

Brandman Jörgen undrade vilka som kände sig starka och ville köra Intensiv. Alex var den enda som räckte upp handen av oss 12 som var där. ”Okej – då är det Alex som lägger nivån för dagens träning” skojade Jörgen. Hehe.

>"Om det är kallare än -10 grader imorgon så tränar jag inte"Foto: Evelina Bomark. Taget i januari.

Kylan var torr och det snöade fantastiskt, stora flingor när vi sprang iväg mot hästhagen bakom ÖIP. Djupsnölöpning blev första träningsmomentet – Alex som valt Intensiv fick agera plog och plöja väg för oss i den knähöga snön. Trots detta är han liksom först, och snabbast. Här körde vi lite hinderbana vid hästhindren: gå balansgång, krypa under, hoppa över, krypa under hoppa över. Mer djupsnölöpning. Pulsen uppe – dags för smala armhävningar. Sedan vidare mot Uggleviken.

Alex fick springa i snövallen bredvid medan vi andra sprang på plogade gångvägar. Han körde med höga knän och mjölksyran formligen sprutade ur öronen på honom och bildade istappar från mössan. Han såg grymt stark ut med pendlande armar i den djupa snön. Stark och målmedveten.

Sen var det dags för backintervaller. 6* 200 meter. Alex skulle springa först. På mjälksyretunga ben och ansträngd kyl-andning låg han först i 5 av 6 intervaller. Jag tog tillfället i akt att springa på snabbare utför och öva in mer sån löpning. Ropade åt snabba Jojje ”Sätt i tårna i stället för hälen så går det ännu snabbare”. Det var som att släppa handbromsen. Han formligen flög nerför. Mer löpning åt folket tyckte Jörgen och gav oss korta intervaller i djupsnö. Spring till ryggsäcken och kör 10 armhävningar – spring tillbaka och skicka iväg polarn. Kör 10 upphopp under vilan/väntan. 8 gånger. Åtta gånger. Jag riktigt kände hur jag tränade lårmuskler och löpstyrka.

Löp-och-förflyttningsövningarna avslutades med apgång, harhopp och springa med i-mitt-fall Jojje på ryggen. Jägarmarsch tillbaka till Östermalm.

Dissade duschen på IP och tog mig till gymet vid jobbet och avslutade morgonens pass med 100 situps och en bastu.

Minus tio grader. Vilket skämt. Det var ju hur skönt som helst att träna ute. 75 minuter njutning. Ren, skär Träningsglädje!