Var Sak Har Sin Tid

Mitt träningsmotto

Foto: Hans Berggren

1.Var befinner du dig idag?

Kanske är du helt ny på det här med träning. Eller har du hållt på flera år? Oavsett vilket så är det viktigt att träna utifrån nuvarande position. Om du varit skadad, tränat mindre, varit sjuk och ska komma igång går det inte att tro att man ska kunna hålla samma träning som förut. Låt oss säga att du sprang milen på 40 minuter när du låg i lumpen. Men lumpen visar sig vara för 18 år och 12 kg sedan. Alltså är det helt omöjligt att gå ut och bränna av milen på samma tid. Starta där du är just nu helt enkelt. Eller att du dragits med en massa förkylningar som hindrat dig att träna kontinuerligt. Starta då lugnt och arbeta dig framåt till en önskad position. Ha inte för bråttom, det brukar innebära nya förkylningar, ont i benen eller tappad motivation. Var realist. Gör en nulägesanalys.

2. Periodisera träning

För att hålla dig skadefri och träna smart. Det går inte att gå ut och springa 5 kilometer tre gånger i veckan och ha som mål att alltid springa snabbare – hey! Vem persar varenda gång? Och är din träning även din tävling? Såhär kan du som vill springa lopp mellan april-september till exempel periodisera din träning:

  • Oktober: vilomånad / återhämtning / träna det som är roligt
  • November-Januari: Lugna distanspass. Samla kilometer och bygg en stark löptålig kropp. Styrketräna och stärk upp eventuella problemområden för att undvika skador
  • Februari-Mars: Smyg in fartträning och intervaller om du tycker det är roligt. Eller börja åtminstone att springa vissa pass snabbare än andra, gå utanför din komfortzon.
  • April-Juni: Fartträning och tävlingar. Sätt ett mål på tex milen för 2017 – kör ditt första millopp i mars/april – når du inte målet direkt har du hela säsongen på dig att utvecklas! Känn av och lär dig hur kroppen fungerar, dör benen efter 7 km – kanske du kan lägga om träningen lite. Känn efter vad som gick bra – förstärk det – och jobba på det som gick lite sämre. Du har en plan!
  • Juli-Sept: Varva vila, träning och tävling. Var noga med återhämtning efter tuffa lopp och pass. Sov lite extra och var snäll mot kroppen med bra kost. Våga även vila innan tävling så att formtoppen kommer. Våga köra några tuffa träningsveckor och några betydligt latare – jag lovar att du kommer att se resultat!
Mitt träningsmotto

Foto: Hans Berggren

3. Lyft blicken

Varför tränar du? Vill du hålla länge? Sätt ett långsiktigt mål och inte bara en quickfix för den kommande 5 kilometersstafetten, halvmaran eller maran. Ställ dig frågan var du vill vara med och i din träning om tre år – då är det lättare att behålla geisten.

4. …och var närvarande

Var sak har sin tid. Uppvärmning har sin tid, snabbdistans/intervaller/njutning/teknik och nedvarvning har sin tid. Varva med att blicka på dina långsiktiga mål, sätt upp delmål och känn dig närvarande i varje pass. När jag slutade röka och ersatte ciggen med jogging fokuserade jag varje löpande andetag på att skapa nya friska celler i mina lungor – ett mål som jag mådde bra av och som blev en härlig drivkraft.

Ett motto som matchar detta är:

”Träna på träning – Tävla på tävling”